НОВИНИ

Министър Емил Димитров: Имаме 5000 площадки, разрешителните са раздавани на килограм

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 01.06.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Кандидатът за нов заместник-министър на околната среда и водите Славея Стоянова е напоследък най-дългогодишният директор на дирекцията, която се занимава с отпадъците, това е човекът, който през изминалите месеци наложи всички санкции, всички принудителни административни мерки, помогна за спиране на ТЕЦ-ове, на мощности, на практика това е единственият човек в министерството, който може да свърши тази работа, така представи кандидатурата ѝ в "Още от деня" министърът на екологията Емил Димитров.

По отношение на Красимир Живков министърът беше категоричен, че го познава от 3 месеца и той е изпълнявал указанията му. Какво е станало 5 години назад не може нито да доказва, нито да му адвокатства - това е работа на съдебното производство.

На въпрос за депонирането на опасни отпадъци в страната, Емил Димитров обясни, че имаме три завода в България, които се занимават с преработка на стари, излезли от употреба акумулатори, само един от тези заводи прави и нови акумулатори, освен че ги рециклира. Проблемът е, че с една малка част от отпадния продукт, който не подлеvи на рециклиране и следва да се изнесе в чужбина от фирми, които имат такова разрешение. Фирмите, които имат такова разрешение, се лицензират от регионалните инспекции. Комплексните разрешителни на тези три завода са от Изпълнителната агенция. Когато някой от тези заводи дойде в МОСВ и заяви, че иска да внесе от чужбина или да изнесе в чужбина тези материали, това разрешение му се дава. В чужбина трябва да получи документ, че наистина ги е изнесъл. Криминалното деяние е, когато на някой се разреши да изпълнява дейност, а той няма инструментите за нея или когато е изнесъл нещо в чужбина,там са му подписали, че е изнесъл, а всъщност е останало в България. Тези криминални деяния са извън Министерството. Заводът, който освен че рециклира, и произвежда акумулатори, е на братя Бобокови, той е и най-модерен, поясни министър Димитров.

Емил Димитров: Но какво е станало с отпадъчните продукти, вредните, дали те са ги изнесли в чужбина, дали са наели фирма - чуждестранна или наша - с лиценз, която да ги изнесе, а тя не го е направила, е въпрос, който трябва да се установи и това е много слаб момент.

Имаме 5000 площадки, разрешителните са раздавани на килограм, отбеляза министър Димитров. Той ще предложи на Народното събрание от този момент нататък обект на територията на България, който иска да получи разрешително, да има акт 16.

Какво още каза Емил Димитров вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. К. Костов: Усложненията в белия дроб отзвучават до 1 година след болестта
Проф. К. Костов: Усложненията в белия дроб отзвучават до 1 година след болестта
На цирк, на закрито – зрители под шатрата, през стол, а и с маски
На цирк, на закрито – зрители под шатрата, през стол, а и с маски