НОВИНИ

Гвоздейков: Правителственият "Еърбъс" е готов да излети за Тел Авив, ако МВнР реши

Николай Минков
от Николай Минков
11:21, 14.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителственият "Еърбъс" е готов веднага да излети за Тел Авив при решение на МВнР, заяви за БНТ министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Тази нощ при изключителни мерки за сигурност на летище София посрещнаха 96 пътници, които се завърнаха от Израел.

При изключителни мерки за сигурност, малко след 1.00 часа през нощта, правителственият "Еърбъс" кацна на летище София с 96 пътници на борда, 36 от които деца. Те бяха посрещнати с питка и сол от техни роднини и приятели.

- Много трудно беше преминаването със самолета, но сме благодарни за цялостната организация и на всички хора да помогнат и дойдем.

- Бог да ни опази ние ще се справим, както винаги. Аз съм там от 1948 г. Много войни имаше. Всички ги победихме. Дори, когато нямахме оръжия, сега те ще им дадат такъв урок, който ще запомнят до края на живота си.

Транспортният министър Георги Гвоздейков съобщи за БНТ, че се поддържа постоянна готовност правителственият самолет да излети отново за Тел Авив:

"Ние планираме полети спрямо обстановката, когато се наложи, така че към момента очакваме да получим указания от МВнР и посолството ни в Израел какво да предприемем, така че сме готови всеки един момент да излети самолета."

БНТ: Има ли ограничения от страна на израелските власти?

Георги Гвоздейков - министър на транспорта: "Ограничения няма, но важно е да кажем, че няма въведена цялостна евакуация на гражданите, което трябва да успокоява малко хората и да не създава напрежение и суматоха."

До поредния евакуационен полет на правителствения "Еърбъс" до Тел Авив се стигна, след отказ на частна компания да застрахова по-голям самолет, паради съображения за сигурност.

"Трябва да им върнат парите съответните компании, от които са си купили билети и транспортът, който държавата изпълнява е абсолютно безплатен за всеки едни гражданин", уточни министър Гвоздейков.

Вчера вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че кабинетът обмисля нов полет до Тел Авив.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков от летище София

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миа Александрова в предаването "Аз съм"
Миа Александрова в предаването "Аз съм"
Христо Манолов се класира за финала при мъжете на Световната купа по спортна аеробика в Букурещ
Христо Манолов се класира за финала при мъжете на Световната купа по спортна аеробика в Букурещ