НОВИНИ

Министър Захариева с реакция по спора около руската изложба за 24 май

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:52, 27.05.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Още
Снимка: Архив

От Българската академия на науките определиха като "недопустима подмяна на исторически и езикови факти" изложбата за 24 май, организирана от Руския културно-информационен център в София.

В експозицията Светите братя Кирил и Методий са представени като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

"Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи", посочват от БАН.

"На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа", пише още в становището на Българската академия на науките.

По-късно темата коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: В случая мога да кажа, че изцяло подкрепяме становището и позицията на БАН и на редица български учени, историци, езиковеди, които се изказаха по тази тема. Ще реагираме чрез министерството на културата, това е нашето предложение - да изпратим тези неща и техните позиции на учените, съответно и на България до Културния център всъщност, който е организирал тази изложба. Но ако целта е било да провокира: реплика-дуплика, няма да го направим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Божков: Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата
Васил Божков: Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата
Историческа космическа мисия на SPACE X и НАСА
Историческа космическа мисия на SPACE X и НАСА