НОВИНИ

Министърът на икономиката: Обществени средства са планирани и разходвани без адекватен контрол

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:30, 12.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Ново напрежение по оста служебен кабинет - бивши управляващи.

В шестминутно видео министърът на икономиката Кирил Петков представя резултатите от проверка на едно от дружествата под негова юрисдикция - Държавната консолидационна компания (ДКК).

Основната критика е към подчинената строителна компания "Монтажи" заради ремонт за над 2 милиона лева на язовир, в който обаче почти няма вода.

По-късно на брифинг за медиите от същото място - бившите управляващи заявиха, че язовирът е източен умишлено.

Проверката на министър Петков сочи, че със свое решение от 2018 година Министерският съвет отпуска 500 млн. лева на Министерството на икономиката за текущи ремонти на язовири.

Министерството от своя страна увеличава капитала на ДКК със същите 500 млн. лева. След това компанията подписва с дъщерното си дружество "Монтажи" поне 266 договора на стойност 631 млн. лева изплатени авансово.

"Монтажи" пък от своя страна превъзлагат ремонта на язовирите на избрани подизпълнители, които получават 50% аванс в различен размер. По думите на министър Петков това прехвърляне на подизпълнители ясно показва, че фирма "Монтажи" няма капацитета да изпълни възложените поръчки.

Наред с това фирмата е и с наложен запор заради неплатени задължения към НАП и други кредитори. Въпреки това тя продължава да се разплаща през дъщерно дружество - "Монтажи" - София.

Като пример за лошо управление на дружеството и съответно на министерството, Петков дава конкретен язовир, ремонтиран за над 2 милиона лева.

"Намираме се в язовир "Пазар дере" до Ловеч, Министерството на икономиката е принципал на Държавната консолидационна компания, която извършва ремонтни дейности на язовири, чрез "Монтажи". Този язовир е сред топ десет приоритета на държавата. В момента язовирът ни струва 2 млн. и 350 000 лева ето как изглежда", каза министърът на икономиката Кирил Петков.

Петков показва и реката, която трябва да пълни водоема, но всъщност изтича свободно.

"И единственото, което този язовир за 2 350 000 е успял да запази, е всъщност тази локва", каза министър Петков.

Показа и съоръжение, част от което е стара бутилка от безалкохолна напитка, свързано електрически.

„Не знам дали като технология бутилка от "Кока Кола" е най-добрият начин за този тип съоръжения. Но вярвам, че когато държавата похарчи 2 млн., съоръженията трябва да са по-добре от това", каза още той.

В понеделник материалите от тази проверка ще бъдат предадени в прокуратурата.
Отговорът на бившите управляващи не закъсня и на брифинг за медиите на същия язовир те обявиха, че той е източен умишлено за 3 дни за да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото.

Екс икономическият министър обясни, че на обекта е монтирана контролно-измервателна система, която да следи в реално време нивото на водата и от тази онлайн система се разполага с графики, на които ясно се вижда как на 31 май язовирът е пълен. 3 дни по-късно ситуацията там била коренно различна. По думите на бившите управляващи експертен съвет е одобрил и всички харчове по проекта.

Наред с това ремонтните дейности по обекта били крайно наложителни, защото язовирът често е преливал и е причинявал множество катастрофи по минаващия наблизо републикански път София - Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на ретро автомобили в София (Снимки)
Парад на ретро автомобили в София (Снимки)
Джокович: Всеки път, когато изляза срещу Надал, трябва да изкача Еверест
Джокович: Всеки път, когато изляза срещу Надал, трябва да изкача Еверест