НОВИНИ

Министърът на образованието: Слабите оценки от матурите се обясняват с обучението в електронна среда

bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 26.07.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Образование
Слушай новината

Слабите оценки на матурите са тенденция от няколко години. От една страна се обясняват и с обучението в електронна среда. Това каза в "Още от деня" министърът на образованието Галин Цоков.

В рамките на следващите седмици и месеци ще се направи доста сериозен анализ за това как се променят резултатите на учениците през последните три години. Това ще даде информация за подготовката на учениците, както и дали самото училище има някакъв проблем и трябва да се подпомогне, за да се реши.

Галин Цоков каза, че се предвижда концептуална промяна в образованието. През следващите седмици тя ще е насочена към два основни момента. На първо място - промяна в учебните програми. Трябва да станат по-рамкови, компетентностно ориентирани. Второ - трябва да има промяна в оценяването, което ще оценяване към умения и компетентности, а не само върху възпроизвеждане на знания.

Според министъра на образованието тази промяна трябва да започне сега, защото след години ще бъде късно. И трябва да започне още от първи клас, дори от предучилищното образование.

Цоков заяви, че парите за образование в бюджета за 2023 са увеличени с близо над 700 млн. лева, в сравнение с миналата година. Бюджетна комисия вчера прие нови инвестиционни програми, които ще са насочени към образованието, каза още министърът.

Галин Цоков коментира и внесената от БСП подписка за референдум против джендър идеологията в образованието. Каза, че в момента няма реален проблем, свързан с тези страхове на политиците.

БСП внесе над 200 000 за свикване на референдум срещу джендър идеологията в училищата

В образователните организации има достатъчно механизми, самите училищни ръководства и учители да следят в рамките на училищата да не се разпространяват материали, свързани с ненавист към човека и разпространяване на концепции, които са в противовес с общите ценности.

Регионалните управления по образованието също следят за различните дейности, които се организират от неправителствени организации.

"Нашата образователна система е основана на определени принципи, свързана с демократичност и спазване на човешките и гражданските права. Работещите в системата спазват етичните принципи за работа с деца", каза още Цоков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капитанът на женския национален отбор по волейбол Мирослава Паскова: Колективът ни е страхотен
Капитанът на женския национален отбор по волейбол Мирослава Паскова: Колективът ни е страхотен
Пламен Константинов: Целта преди европейското първенство е да заемем топ призова позиция
Пламен Константинов: Целта преди европейското първенство е да заемем топ призова позиция