НОВИНИ

Министри представиха социално-икономически мерки, свързани с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 15.05.2020
5219
Чете се за: 02:34 мин.
У нас

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева дадоха актуална информация, свързана със социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас.

Вчера стартира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия по електронен път. От вчера в 10.00 часа, до момента са подадени 16 500 проекта на стойност 136 млн. лева, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Приемът на заявления продължава.

Схемата остава отворена, докато има налично финансиране, защото считаме, че това е начинът парите най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях, каза Дончев.

Европейските пари по ОП "Иновации и конкурентоспособност" ще стигнат до фирми, които до момента не са имали достъп до тях. По думите на вицепремиера фирмите не са имали големи трудности с облекченото подаване на документите.

До 13 май едва 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. Причината - кредитите едва сега излизат на пазара, каза вицепремиерът Дончев. Към момента по тях работят 6 банки. Очакванията са да станат 12. Парите са осигурени, като по-широк кръг от хора ще се възползват от тях, обеща министър Караниколов. Той поясни, че ще има известни облекчения и промени по кандидатстването за тези кредити.

Икономическият министър Емил Караниколов обеща, че по тази програма се предвижда нов финансов ресурс. Българската банка за развитие представя различни продукти, посочи още той. 10 банки у нас са одоборили проекти - близо 1300 заявления са подадени за кредити по тях.

42 000 души в 24 общини се ползват от услугите на социалния патронаж, който обслужва самотни възрастни хора и българи под карантина, като купуват за тях храна и плащат сметките им. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Към 30 март 1498 души, които нямат доход и са без здравни осигуровки са получили болнично лечение за общо 1 млн. 650 хил. лева.

От вчера стартира и реализацията за раздаване на втория транш от храни - над 26 000 лица ще получат 450 тона храни.

Предстои в следващите дни Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за отпускането на нов транш от 800 000 лева към БЧК за закупуването на храни, като раздаването им ще бъде извършено от службите за социално подпомагане.

108 таблета са раздадени на деца, които имат нужда от достъп до дигитално образование. По мярката за подпомагане на родители в неплатен отпуск са подадени 3753 заявления, като мярката ще продължи да действа, докато е необходимо, до края на годината има осигурено финансиране.

Още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж.

"За безработицата стартирахме с 201 000 без работа към 13 март. Към днешна дата те са 300 776 души, над 28 000 са постъпили на работа", пресметна Сачева.

Наорастването на безработицата е с 99 755 души от началото на кризата.

Рано е да правим генерални изводи за мярката 60:40, нито дали тя е успешна, или не, настоя Сачева. По думите й от 30 юни тя ще бъде трансформирана, а и с нови функционалности. По нея към момента средства получават малки, но и средни компании.

"Имаме компания за кабели за автомобили с 2289 души персонал, имаме и малка пералня в Бургас, където заетите са много по-малко", посочи социалният министър.

По ОП "Човешки ресурси" има 120 млн. лева, които са предвидени за субсидирана заетост. Средствата са за тези, които вече са останали без работа, за да бъдат върнати към съответните сектори. Тази мярка се разработва в момента и скоро ще бъде обявена, вероятно втората седмица на идния юни, посочи министър Сачева.

Всички социални плащания - безработица, лични асистенти, пенсии, детски и т.н. са гарантирани, настоя тя.

От 1 юли пенсиите скачат с 6,6% , като минималната става 250 лева.

3753 семейства са получили еднократна безвъзмездна помощ от 375 лева, за което са отпуснати 20 млн. лева, допълни социалният министър Деница Сачева.

На два пъти са правени промени в условията, като до момента изискванията са опростени и включват даден родител да е в неплатен отпуск, има и подоходен тест, който е доста висок - 610 лева на член от семейството.

"Готови сме да преразгледаме, ако е необходимо още веднъж мярката", посочи тя.

На въпрос вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че очаква съвсем скоро финансовият министър Владислав Горанов да коментира изнесените днес есемеси с кореспонденцията му с бизнесмена Басил Божков, който е с повдигнати от прокуратурата 11 обвинения.

"Убеден съм, че колегата Горанов съвсем скоро би коментирал автентичността на кореспонденцията. Изненесите скрийншотове потвържадат това, което той потвърди, че се е виждал с г-н Божков. Всички останали коментари и интерпретации..." обяви Дончев и напусна залата за пресконференции в Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят фитнес залите от понеделник
Отварят фитнес залите от понеделник
Експлозия в химически завод в Италия
Експлозия в химически завод в Италия