НОВИНИ

МО: България няма да участва в маневри на НАТО в Черно море заради COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:17, 27.02.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Политика
българия участва маневри нато черно море заради covid
Слушай новината

Българското Министерство на отбраната още преди 7 дни е уведомило НАТО и румънския Генерален щаб, че няма да може да участва в маневрите "Посейдон 21" заради открити случаи на коронавирус. Това съобщиха от Министерство на отбрана.

България няма да участва в маневрите на НАТО "Посейдон 21", започнали в Черно море, тъй като на два кораба от военноморския флот на страната са открити случаи на COVID-19.

Официалната церемония по откриването на маневри "Посейдон 21" се състоя в румънското пристанище Констанца. По-рано беше планирано в тях да участват седем държави от алианса - България, Гърция, Испания, Румъния, САЩ, Турция и Франция.

В ученията, които ще се проведат от 27 февруари до 6 март, участват над 700 военнослужещи, 13 кораба и девет самолета. Техният сценарий включва епизоди на неутрализиране на подводни заплахи с провеждането на операции по хидрографско разузнаване, откриване и обезвреждане на морски мини и импровизирани взривни устройства, смесени епизоди от борбата срещу самолети, надводни кораби и противникови подводници, както и теглене на повреден кораб , зареждане в морето и оказване на първа помощ ... На терена е планиран епизод на съвместни действия на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи в условията на експлозия в хидравлична конструкция на румънския бряг.

„Маневрите„ Посейдон 21 “са включени в програмата за комбинирано съвместно засилено обучение на НАТО (CJET), заяви румънският Военноморски щаб.„ Целта им е да използват оптимално способностите на НАТО за укрепване на способността на Алианса да реагира бързо пред текущите промени в регионалната среда за сигурност“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спокоен ден на размисъл в село Баните, утре избират кмет
Спокоен ден на размисъл в село Баните, утре избират кмет
Богатството на "Орхидеите" в Ботаническата градина на БАН (Снимки)
Богатството на "Орхидеите" в Ботаническата градина на БАН (Снимки)