НОВИНИ

Модулът на НАСА успешно се скачи с МКС (Обобщение)

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:21, 31.05.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Общият полет на НАСА и "Спейс екс" започна вчера от космическия център "Кенеди" във Флорида. Няколко минути по-късно ракетата "Фалкън" 9 се върна върху платформа в океана.

След 19-часов полет, по време на който астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен имаха възможност да поспят, те достигнаха Международната космическа станция.

Скачването беше осъществено в автоматичен режим малко след 17 часа българско време.

Исторически момент. Пореден, за последното денонощие. Проходът между капсулата "Дракон" и американския отсек на Международната космическа станция очаква двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен да преминат през него.

Близо два часа по-рано, в 17:16 българско време, настъпи друго историческо събитие в околоземна орбита. След прецизно маневриране в продължение на два часа капсулата на частната компания "Спейс Екс" се скачи със станцията.

Това пък стана след 19-часов полет, осигурен от успешното изстрелване с многостепенна ракета за многократно използване - отново дело на компанията на милиардера Илън Мъск, по поръчка на НАСА. Разбира се, моментът пак е исторически. Първи успешен старт на частен космически апарат с екипаж за Международната космическа станция.

По време на полета към станцията астронавтите спаха осем часа, но бяха събудени от контролната зала, за да започнат подготовка за скачването на 422 километра над Земята.

Междувременно капсулата "Дракон" получи ново име - Индевър. То напомни за края на една епоха в изследването на Космоса и началото на нов етап.

Дъглас Хърли - астронавт: Искаме да ви приветстваме с добре дошли на борда на капсулата "Индевър". Избрахме името "Индевър" по ред причини. НАСА, "Спейс Екс" и Съединените щати работят по това от 2011 година, след приключването на програмата с космическите совалки. Другата причина е, че ние, аз и Боб, сме летели за първи път на совалката "Индевър" и това име е много специално за нас.

Робърт Бенкен - астронавт: Бях помолен да направя задно салто. Ще направя странично завъртане, което е вариант на тази молба, така че да се надяваме, да видите какво е да се движиш при нулева гравитация.

През следващите дни на американските астронавти им предстои адаптиране на борда на Международната космическа станция с помощта на тричленния екипаж, който е на мисия там - командирът Крис Касиди и руските инженери Анатаоли Иванишин и Иван Вагнер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската следа в историческия полет на ракетата на "Спейс Екс"
Българската следа в историческия полет на ракетата на "Спейс Екс"
Борусия (М) вкара четири на Унион
Борусия (М) вкара четири на Унион