НОВИНИ

Може ли болницата в Провадия да приема пациенти с COVID-19?

bnt avatar logo
от БНТ
16:26, 07.04.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Регионални

Десетки малки болници в страната бяха определени от здравното министерство да приемат пациенти с коронавирус, ако се запълни капацитетът на отделенията в областните градове.

Една от тях е многопрофилната болница за активно лечение "Царица Йоанна" в Провадия. Могат ли обаче общинските болници да изпълнят изискванията?

В болницата вече е определено едно отделение с 16 легла и самостоятелен вход за прием на болни с COVID-19. Но това е всичко, което може да осигури.

Д-р Светослав Неделчев, директор на МБАЛ "Царица Йоанна"- гр.Провадия: Ние нямаме защитни костюми. Чакаме от едно дарение 5 костюма. Всеки момент ще дойдат. Мъчим се с общината да организираме дарителска акция, с която да съберем средства да си закупим апаратура, защитни средства и т.н.

В момента в болницата има маски и ръкавици, апаратура няма, а 75 % от медицинския персонал е в рисковата пенсионна възраст.

Д-р Светослав Неделчев, директор на МБАЛ"Царица Йоанна"- гр.Провадия: Пулмологът, който при нас е основно действащо лице, е на 83 години, лабораторният ни лекар на 79, педиатрите на 75-79.

Заради липса на защитни средства част от медицинските сестри са готови да напуснат.

Д-р Светослав Неделчев, директор на МБАЛ"Царица Йоанна" - гр.Провадия: Болницата е финансово стабилна за разлика от много други такива болници, но това не значи, че сме готови за това предизвикателство най вече заради персонала.

Очаква се комисия от РЗИ да направи проверка, за да се реши дали болницата може да приеме болни с COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мюфтийството в Благоевград забрани петъчните молитви заради коронавируса
Мюфтийството в Благоевград забрани петъчните молитви заради коронавируса
Раздават пенсиите в Бургас при строги мерки за безопасност
Раздават пенсиите в Бургас при строги мерки за безопасност