НОВИНИ

Мрак в покрайнините на Мадрид и блясък в центъра

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:30, 29.11.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В центъра на испанската столица грейна коледна украса за милиони евро. В същото време хора от покрайнините живеят без никакво електричество години наред.

Слънцето е единственият източник на светлина за Сайда. Всяка вечер семейството прекарва на свещи. 3-годишната ѝ дъщеря има белодробно заболяване, което освен лечение, изисква и електричество. Жената живее в Испания от 25 години, но досега не е получила помощ от социалните служби.

Сайда Шасу, жителка на Каняда Реал: "Чувствам едновременно срам и гняв заради дъщеря ми. Защото тя зависи от електричеството. Когато дишането ѝ е затруднено, трябва да се включи към апарат, който обаче работи с ток".

Домът на Сайда е Каняда Реал - най-големият бедняшки квартал в Европа. Около 8000 души живеят в незаконни постройки, разхвърляни на 16 км площ. Тук живеят представители на малцинствата и много мигранти. Регионалните власти обаче имат съмнения, че се отглежда марихуана на закрито и затова отклонява въпроса за нуждата от електричество за семействата.

През 2017 г. националните, местните и регионалните администрации постигат съгласие, че решение за квартала трябва да бъде намерено. Три години по-късно положението на жени като Сайда само се е влошило.

На този фон центърът на Мадрид грейна в Коледна украса за над 3 млн. евро. Общината призна, че е имала намерение да изхарчи повече, но коронакризата е осуетила плановете. И така докато пред портите на Мадрид тънат в мрак, хиляди лампички украсяват 200 улици и площади в центъра на столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Само този месец са похарчени над 100 млн. лв. допълнително за здравеопазване
Борисов: Само този месец са похарчени над 100 млн. лв. допълнително за здравеопазване
ПСЖ с нова грешна стъпка в Лига 1
ПСЖ с нова грешна стъпка в Лига 1