НОВИНИ

МВР затяга контрола на входовете и изходите на областните градове

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:27, 16.04.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Сигурност и правосъдие

В опит да спре безцелното движение по пътищата в страната, МВР затяга контрола на входовете и изходите на областните градове.

Километрична е опашката от автомобили на пункта на АМ "Хемус", коите чакат да напуснат София. На специален брифинг днес от МВР обявиха, че няма да затварят областните градове, като единственото по-различно е, че отпада основанието за пътуване по работа. Полицаите тук проверяват основанието за пътуването чрез декларациите. Това се случва на всички над 200 пункта в цялата страна. Призивът на полицията е хората да бъдат отговорни и коректни, когато попълват своите декларации и причините за пътуването си.

През последните дни на случаен принцип са проверени над 9000 декларации, в които са открити множество нарушения. Близо 650 души са посочили основание за пътуване "Отиване на работа" без да имат сключени трудови договори. 80 души са посочили, че също отиват на работа, като дори са регистрирани в бюрата по труда.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Защо се прави това нещо? Защо лъжем? Ние не лъжем полицаите, не лъжем системата. Лъжем себе си, лъжем своите близки, намираме си основание, пътуваме, заразяваме се и последствията виждаме в света какво става. Моят призив е това - не се опитвайте да заблудите никого - заблуждавате само себе си. Останете си вкъщи.

Христо Терзийски - директор на Главна дирекция "Национална полиция": Ние ще усилим дежурните служители, които ще работят на тези пунктове, така че да не допуснем движение безцелно или не аргументирано.

За Великден ще има засилено полицейско присъствие около 4000 храма в цялата страна и ще се следи за спазването на всички мерки против разпространението на коронавируса. Към момента МВР има ресурс да покрие дейностите по пунктовете и около храмовете. Полицията ще поиска помощ от армията само ако се появят много случаи на заразени полицаи.

Иначе главният секретар на МВР потвърди, че днес се очаква да бъде съставен акт на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който беше заснет на пейка без предпазна маска. Към момента полицията е съставила над 2000 акта на хора, които не са спазили наредбата на здравния министър и са били без предпазни маски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургаски спортисти даряват кръв преди Великден
Бургаски спортисти даряват кръв преди Великден
Премиерът Борисов инспектира строежа на тръбопровода "Балкански поток"
Премиерът Борисов инспектира строежа на тръбопровода "Балкански поток"