НОВИНИ

МЗ: Над 90% от новорегистрираните с ХИВ у нас са инфектирани по сексуален път

Днес се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН

новорегистрираните хив нас инфектирани сексуален път
bnt avatar logo
от БНТ
14:41, 01.12.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

От новорегистрираните в България пациенти с ХИВ инфекция 90,8% са инфектирани по сексуален път. Това съобщават на сайта си от Министерството на здравеопазването (МЗ). Днес се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни лица, а в периода 1986 г. – 24 ноември 2023 г. в България са регистрирани 4 276 лица с ХИВ инфекция.

От новорегистрираните тази година 42,5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, а 39,6% мъже и 17,9% жени – за хетеросексуален контакт. Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9,2 %, се допълва в съобщението, цитирано от БТА.

Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3,7, а за България показателят е 3,4, посочват още от МЗ. Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове, като най-много са в София - 64 лица, а най-малко в областите Габрово, Смолян и Шумен, където са регистрирани по две лица.

МЗ осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Tази година, в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят ще премине под мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

В страната функционират 12 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, които са към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания. Списък на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН е публикуван на сайта на МЗ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Маринов: Получихме близо половин милион лева от държавата
Христо Маринов: Получихме близо половин милион лева от държавата
Мъж загина след като катастрофира в Разградско
Мъж загина след като катастрофира в Разградско