НОВИНИ

МЗ: Започват проверки за носене на маски на закрито в заведенията по Черноморието

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 05.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
Още
градуса опасно силен вятър края деня
Слушай новината

Започват проверки за носене на маски на закрито в заведенията по Черноморието, както и в бензиностанциите. Това обяви на брифинг в Министерството на здравеопазването заместник-министър д-р Александър Златанов.

По думите му поради разгара на летния сезон и струпването на хора в крайпътните заведения и бензиностанциите, както и в заведенията на закрито по Черноморието, е необходимо да се носят маски, което ще отдалечи страната ни от преминаването в следващата зона по заболеваемост от COVID-19.

"Приканваме хората към отговорно поведение по заведенията, летните и планинските курорти, подготвяме заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това - МВР, РЗИ, БАБХ и общините, които имат правото да санкционират", допълни д-р Александър Златанов.

Според него, ако се спазват тези мерки, България може дълго време да остане в зелената зона.

Проверките ще обхванат заведенията, които са на закрито по черноморските курорти, бензиностанциите и хората, преминаващи транзитно през България.

Санкцията е 300 лева за неносене на маска и неспазване на мерките.

"В oбласт Бургас и Варна такъв активен туризъм не съм виждал от години. Трябва да се имунизира персоналът. Не е необходимо мерките да са драстични, а да се спазват. При покачване на случаите е възможно най-рано след 10 дни да се премине към затваряне на нощни барове и нощни заведения в тези области", подчерта д-р Александър Златанов.

Той отбеляза, че доста хора, които са с пълен ваксинационен цикъл, се заразяват с Делта-варианта, изкарват го леко, без болнично лечение, но могат да заразяват.

"Сега една сложена маска е толкова, колкото 20 сложени, при ситуация, в която сме в червената зона. Няма да ограничаваме хора да отиват в Гърция, но самата Гърция може да ни ограничи", каза още д-р Александър Златанов.

По думите му целта е да се спре развитието на пандемията в страната.

"Ще се действа по Плана. Всеки район, с решение на щаба на областно ниво, има право да въвежда допълнителни мерки като например проверка по плажове, приканване. Има леко тръгване нагоре, хората започнаха да ускоряват имунизацията си", коментира д-р Александър Златанов.

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени и над 500 за интензивно лечение. Готови сме да разкриваме легла, при необходимост, в столицата има достатъчно легла, поясни д-р Александър Златанов. Той уточни, че регионалните болници също са подготвени да покрият нуждите от COVID, както и другите нужди на пациентите. Д-р Александър Златанов добави, че новият Делта-вариант може да изисква по-дълъг период на лечение.

"Към момента сме 44 на 100 000, за да преминем към следващата зона и да излезем от зелената, трябва да достигнем 95 на 100 000 души. Поне в близките 10 дни няма да влезем в следващата зона. Трябва да действаме превантивно, трябва да бъдат взети мерки навреме - самоконтрол, самодисциплина, маски, дезинфекция и дистанция", заяви заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той коментира и заплащането на медиците на първа линия, което според него не е било достатъчно справедливо разпределено.

"Направени са необходимите корекции. 90% от нещата са изчистени. Планува се да се направи заседание на НЗОК в близките дни по този въпрос, както и за повишаване на заплащането на COVID пътеките", подчерта д-р Александър Златанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Успех, ЦСКА!
Христо Стоичков: Успех, ЦСКА!
41 градуса и опасно силен вятър до края на деня
41 градуса и опасно силен вятър до края на деня