НОВИНИ

На 24 май - българска реч прозвуча и в румънския парламент

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 24.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

За 24 май - българска реч звуча и в румънския парламент. От трибуната депутатът Георги Наков, който е гласът на българското малцинство в северната ни съседка, поздрави колегите си и посланика на България Радко Влайков по случай Деня на българската просвета и култура.

"Честит празник на буквите!", обърна се Наков към парламента.

Заседанието на румънския парламент започна с кратка реч на народния представител в Долната камара Георги Наков, който защитава правата на българското малцинство. По официални данни то наброява седем хиляди души, а 24 май е обявен за Ден на българския език в Румъния през 2015 година по инициатива на депутата Никулае Миркович.

В речта си Георги Наков припомни, че през втората половина на 19 век във Винга, днешния окръг Арад, е създадена първата книжовна норма на българския език, призната от нашите лингвисти и езиковеди.

"Румънската държава подкрепя малцинствата. Това е държавна политика", коментира Георги Наков.

Държавната субсидия за българското малцинство тази година е в размер на 1 450 000 евро. Според Георги Наков обаче, по-важен е резултатът от осигуреното финансиране.

"Изграждаме седалища, спортни площадки, библиотеки, издаваме книги на български език, имаме танцови състави, размяна на опит с други малцинства в Румъния", казва Георги Наков.

За празника на българския език в кулоарите на румънския парламент ансамбъл "Българче" от Винга, пременени в тракийски носии, посрещнаха делегацията на Съюза на банатските българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев поиска ЕС да изясни разплащанията на страните членки с "Газпром"
Асен Василев поиска ЕС да изясни разплащанията на страните членки с "Газпром"
Ветераните на Левски спечелиха демонстративния мач навръх 108-ия рожден ден на клуба
Ветераните на Левски спечелиха демонстративния мач навръх 108-ия рожден ден на клуба