НОВИНИ

На първо четене: Задължителна детска градина за 4-годишните

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:49, 09.07.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Образование

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които предвиждат задължителна подготовка за 4-годишните деца и регламентиране на онлайн обучението.

4-годишните да бъдат обхванати задължително от предучилищна подготовка, това решиха на първо четене депутатите. Втората съществена промяна е в Закона за предучилищното и училищното образование е това да се регламентира онлайн обучението, което вече беше въведено в извънредната обстановка, т.е. да бъде законово регламентирано. Идеята е това онлайн обучение да може да се ползва при грипни ваканции и климатични явления, при които децата не могат да се явят в училище или при продължително заболяване.

От БСП са против задължителното обхващане на 4-годишни деца. Смятат, че децата не са си свършили работата и не е осигурила места за всички 4-годишни деца в детските градини.

От "Воля" със същия аргумент казаха, че ще се въздържат на първо четене да подкрепят този законопроект.

От ДПС отвориха своя стара тема за майчин език, ще подкрепят законопроекта, но казаха че искат равно изучаване на български и майчин език в тази предучилищна подготовка.

От ГЕРБ защитиха своя законопроект, като казаха, че това означава ангажимент приемането на този законопроект.

От Патриотите заговориха за отпадането на таксите за детски градини.

Евдокия Асенова, БСП: Практиката показва, че има недостатъчно места в детските градини и че търсенето е по-голямо от предлагането, особено в големите градове. Имаме голям брой деца в групите, което съответно лишава децата от индивидуален подход, наблюдава се вече недостиг на подготвени учители.

Боряна Георгиева, Воля: Според нас, държавата, първо трябва да осигури необходимите условия и чак тогава да изисква от гражданите да си пуснат децата на четиригодишна възраст в предучилищни групи. Нуждата от нови детски градини е спешна.

Ерол Мехмед, ДПС: Позицията на ДПС винаги е била ясна - наравно с изучаването на български език децата от етническите общности да изучават и своя майчин език.

Милен Михов, Обединени патриоти: На първо време, като първа стъпка, може да се приеме един таван за безплатната детска градина за 4-годишните, който приблизително е равен на средния доход за страната, който условно можем да го кажем е 1200 лв. или преизчислено за четиричленно семейство - това е 600 лв. доход на член от семейството.

Галя Захариева, ГЕРБ: Предучилищното възпитание и образование е определящо за постиженията на децата. Колкото по-дълго време те са посещавали детска градина или предучилищна група, толкова по-високи са постиженията им. Училищната готовност е сериозна предпоставка за плавния старт на децата в училищното образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областните управители пред Борисов: Не се спазват мерките в закрити пространства
Областните управители пред Борисов: Не се спазват мерките в закрити пространства
Всички спортни прояви отново без публика
Всички спортни прояви отново без публика