НОВИНИ

На срещата за климата: Над 100 държави се ангажираха да спрат обезлесяването до 2030 г.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:37, 02.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повече от 100 държави се ангажираха да сложат край на обезлесяването до 2030-та година. Финансовото изражение на този ангажимент е около 19 милиарда долара. Ето и още акценти от срещата за климата, която се провежда в Глазгоу.

Спиране на обезлесяването, възстановяване на горите и намаляване на ерозията - около тази цел се обединиха световните лидери, участващи в конференцията за климата в Глазгоу. Ангажиментът се отнася за повече от 13 милиона квадратни километра гори.

В съвместно комюнике, разпространено от британското правителство, над 100 държави, сред които САЩ, Китай, Бразилия и Франция, обещават инвестиции в размер на повече от 19 милиарда долара под формата на публични и частни фондове.

Според учените унищожаването на горите е един от главните фактори за климатичните промени.
Експертите са на мнение, че за да се избегне климатична катастрофа, е необходимо до средата на века да се постигне въглеродна неутралност. Ангажимент в тази посока пое Индия, но до 2070-та година, както и да увеличи възобновяемите си енергийни източници.

Човешката дейност кара горите да излъчват въглерод


Американският президент Джо Байдън поднесе извиненията си за решението на предшественика си Доналд Тръмп да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата.

"Мисля, че не бива да се извинявам, но се извинявам за факта, че Съединените щати - последната администрация, се изтегли от Парижкото споразумение за климата и ни постави в неудобно положение", каза Байдън.

Британската кралица също се присъедини към общия тон на Конференцията В Глазгоу. В предварително записано видеопослание към световните лидери Елизабет II заяви, че времето на думите e отминало и е време за действие.

"Историята е показала, че когато нациите се обединят в името на обща кауза, винаги има надежда. Никой от нас няма да живее вечно. Но правим това не за себе си, а за нашите деца и децата на нашите деца и тези, които ще следват стъпките им", каза кралицата.

Кралица Елизабет II: Няма да живеем вечно, нека спасим света заради децата и внуците ни

В знак на почит към покойния си съпруг принц Филип, кралицата припомни, че той винаги е приемал присърце въпроса за опазването на околната среда. Елизабет II не скри, че е горда от факта, че делото му намира продължение в работата на принц Чарлз и принц Уилям.

COP26: ПОСЛЕДЕН ШАНС СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ЗАПЛАХИ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се да стане ясно кой тест за COVID-19 ще се използва при учениците
Очаква се да стане ясно кой тест за COVID-19 ще се използва при учениците
В Чехия започва тестване на учениците за коронавирус
В Чехия започва тестване на учениците за коронавирус