НОВИНИ

Затварят временно ТЕЦ Марица 3 - заради нарушенията там има риск за цялата електроенергийна система

съдът потвърди принудителното затваряне тец марица
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 13.09.2022
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Властите затварят временно ТЕЦ Марица 3 в Димитровград заради серия нарушения на екологичните норми. Последните превишения на позволените нива на серен диоксид бяха регистрирани преди дни.

На брифинг служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова заявиха, че освен риск за здравето на населението, честите нарушения на екологичните норми от страна на ТЕЦ Марица 3 поставя под риск функционирането на цялата електроенергийна система у нас и могат да доведат дори до спирането на големите инсталации в Маришкия басейн.

Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК, която позволява 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. В периода от петък до събота ТЕЦ Марица 3 е извършил 8 средночасови превишения от 24 позволени общо за всички централи у нас. С регистрираното замърсяване от ТЕЦ Марица 3, страната ни вече е достигнала позволените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. Междувременно срещу страната ни се водят две наказателни процедури за качеството на въздуха - за високото ниво на фини прахови частици и за високи нива на серен диоксид.

"Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител. Мощността на ТЕЦ Марица 3, в същото време, е незначителна, а инсталациите в маришкия басейн са критични за цялата енергийна система. И с още две нарушения в ТЕЦ Марица 3 се рискува работата на маришките централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, при положение че всички съседни държави внасят електричество у нас", каза служебният енергиен министър Росен Христов.

Затова ТЕЦ Марица 3 спира работа временно и ще подлежи на проверки от страна на Министерството на околната среда и водите. Ако изпълни екологичните предписания, работата му ще бъде възобновена.

"В момента Марица 3 не работи. Вчера имахме среща и с оператора, той разбира ситуацията, тъй като бяха спрени за 48 часа. В момента се работи по намаляване на мощностите и при предприемане на последващите действия. То по презумпция този срок вече е минал. По презумпция те следва да са изпълнили всички изисквания, така че да работят. Разбира се, прилагат се различни, няма да използвам думата "трикове", които да им позволят те да работят често", заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Според Росен Христов спирането на работа на ТЕЦ-а няма да се отрази сериозно на производството на ток у нас, тъй като мощностите му са незначителни.

"Със своите 65 мегавата мощност е абсолютно незначителна част от енергийната система на страната. Така че прекъсването на работата му по никакъв начин не влияе на енергийния баланс, на енергийната сигурност. Всички тези предписания, които се дават, са форма на консултация как да си приведат производството в определените норми и това е технически възможно. Те могат да работят в тези параметри - просто ги нарушават системно с цел икономическа изгода или техническа некомпетентност", каза Христов.

ТЕЦ Брикел продължава да работи, но с ежедневни проверки от страна на екоминистерството. За целта са командировани служители от различни регионални екоинспекции, които дежурят и през почивните дни.

"Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации, но има комплексни разрешителни, които са определили условия, при която всяка от тези инсталации може да работи. Неизпълнението на тези разрешителни води до нарушение на екологичните норми, а това води до прекратяването на дейността им до привеждане в съответствие", заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

През август на ТЕЦ Брикел беше наложена принудителна административна мярка за установени редица несъответствия при работата му. Тя е с предварително изпълнение, което беше отменено от съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МААЕ: Киев и Москва дават индикации за съгласие за демилитаризирана зона в АЕЦ "Запорожие"
МААЕ: Киев и Москва дават индикации за съгласие за демилитаризирана зона в АЕЦ "Запорожие"
Министър Лечева поздрави Кирил Милов за сребърния медал от Световното по борба
Министър Лечева поздрави Кирил Милов за сребърния медал от Световното по борба