НОВИНИ

Машинното отделение на "Вера Су" е пълно с вода, корабът вече е потънало имущество

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 11.10.2021
5016
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на ИА "Морска администрация" к.д.п. Венцислав Иванов даде брифинг след направения днес водолазен оглед на "Вера Су".

Машинното отделение е запълнено с вода и корпусът на кораба е компрометиран. Причината са вратите, които не са с достатъчно добро уплътнение. Така плавателният съд се смята за потънало имущество.

Корабът е заседнал, но е стабилен и няма как да се пречупи. Няма как и да потъне повече, тъй като е изцяло легнал на дъното. Необходимите документи не са били иззети от водолазите, тъй като обстановката не е позволявала. При първа възможност ще бъде изкарано всичко, необходимо на прокуратурата.

Двама водолази направиха оглед на заседналия "Вера Су"

Видеоматериалите и снимките, направени от водолазите, ще бъдат прегледани утре. От властите очакват корабособственика да обяви, че или изоставя кораба, или ще продължи да извършва някаква дейност по извличането му като потънало имущество.

Има възможност да се отворят люковите закрития, за да бъде разтоварен азотният тор, но операцията ще бъде много сложна.

"С корабособственика нещата са по-сложни, тъй като комуникацията ни е сложна, освен това има правна част, която "Морска администрация" не може да покрие сама", каза капитан Иванов.

В огледа са участвали и двама души от екипажа, тъй като те най-добре познават плавателния съд. Най-оптимистичната дата за започване на операцията по разтоварване е 1 ноември.

Ще бъдат взети проби както от водата, така и от азотния тор, тъй като има съмнения, че в него има и други вещества, които могат да предизвикат замърсяване. Ще се разследва дали институциите са реагирали навреме и адекватно на ситуацията.

Според синоптиците времето ще продължава да бъде дъждовно и вятърът ще продължава да бъде силен и през следващите дни. Метеорологичните условия ще се подобрят чак следващия понеделник.

Вижте повече в прякото включване на Силвия Русинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров подготвя различен състав за мача със Северна Ирландия
Ясен Петров подготвя различен състав за мача със Северна Ирландия
Ваксинация и на летището: Мобилен пункт на Терминал 1
Ваксинация и на летището: Мобилен пункт на Терминал 1