НОВИНИ

21 нови случая на коронавирус у нас, общият брой е 498. Починал е мъж със съмнения за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 04.04.2020
75619
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

21 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас. Общо доказаните случаи в страната са 498, съобщи на редовния си брифинг тази сутрин Националният оперативен щаб.На картата има нова област - Враца, с потвърден случай.

Вчера следобед мъж на 49 години е приет в болница и интубиран. Около 21 ч снощи е починал. Той е бил със сърдечна недостатъчност. Очаква се доказателство дали е бил заразен с коронавирус, но по клинични и параклинични белези е силно съспектен за коронавирус, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници. Не е време за празници! Не си правете регистрации в хотели, не ходете на църква, защото там ще се заразите! Останете вкъщи. Не е нужно да се ходи никъде, а то не е и разрешено, призова за пореден път проф. д-р Мутафчийски.

17 от доказаните нови пациенти са настанени в интензивно отделение на болници в София, над 350 лица са изследвани. 23-ма от заразените лица са медицински персонал. Излекувани до момента са 34 души.

Сред потвърдените през последното денонощие случаи има бебе на една година в Добрич, което е с ларингит. Стабилно е състоянието на 4-годишното дете от Велико Търново, което е настанено в болница в София.

В Бургас има интересен случай с мъж на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април.

Освен 49-годишния мъж, през вчерашния ден са починали и други две лица - мъж и жена на 83 години, съответно в Кюстендил и Александровска болница.

Относно депутата от ДПС Хасан Адемов, който е заразен с коронавирус, щабът уточни, че той е правил дарение в една от областите на заболяването.

Другият заразен народен представител - д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, е преглеждала едни от първите доказани пациенти в Смолян. Най-вероятно така е станало заразяването, въпреки всички предпазни мерки, обясни проф. д-р Мутафчийски и подчерта, че работата на медицинските лица е изключително рискова.

По въпроса за имунизациите, проф. Тодор Кантарджиев обясни, че СЗО е излязла с препоръка на този етап да се забавят планираните имунизации на деца. Няма да има риск за тях, защото забавянето не дълго, уточни той.

Прогнозите за положителен аспект на коронавируса досега не са се оправдали. Оправдаха се само мрачните прогнози. Ние в момента се катерим бавно, нямаме растеж в смъртността, коментира проф. д-р Мутафчийски. По думите му, статистиката на смъртността у нас няма разлика в сравнение с данните от миналата година.

Мерките дават добри резултати. Имаме плавно покачване на броя. Намираме се все още на път към качването, по никакъв начин не може да се говори, че сме преодоляли някаква опасност. Това са наивни и безотговорни разсъждения, обясни началникът на щаба.

По думите му, картината на спазване на мерките е изключително пъстра. Населението в Костинброд например, не иска да приеме рестриктивните мерки и кметът всеки ден ме умолява да кажа, че има 5 потвърдени случая от там. Ето, казвам го. Но въпросът не е да плашим хората, каза още проф. д-р Мутафчийски.

Той допълни, че в големи областни градове като Пловдив и Бургас, мерките дават резултат. Във Варна има леко покачване, но засега без сериозен риск.

Изключително неясна остава картината в Монтана, откъдето бяха и първите два смъртни случая и голям брой заразени хора след тържество в ломско село.

По отношение на Банско, вниманието също не е отслабено, по никакъв начин. Наблюдаваме нещата много изкъсо, категоричен е началникът на щаба.

Има недостиг на кадри, слаба мотивация на кадри и затова, когато министър-председателят обяви, че ще се дава допълнително заплащане за кадрите на първа линия, РЗИ-тата веднага бяха включени към тях, без никакви уговорки, допълни в отговор на журналистически въпрос проф. д-р Мутафчийски.

Вчера получихме съобщение от посолството ни в Лондон за починал 31-годишен български гражданин от COVID-19, който е бил без съпътстващи заболявания, съобщи още началникът на оперативния щаб. Заболяването засяга всички възрастови групи, категоричен е той.

Всеки лекар трябва да третира всеки пациент, дошъл при него, като потенциално заразен, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Певицата Пинк е заразена с коронавирус
Певицата Пинк е заразена с коронавирус
СЗО с коментар по въпроса трябва ли всички да носят маски
СЗО с коментар по въпроса трябва ли всички да носят маски