НОВИНИ

Прокуратурата: Поредна жестокост е убийството на мъжа, намерен в шахта в София

живо прокуратурата поредна жестокост убийството мъжа намерен шахта софия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 14.08.2023
Чете се за: 06:12 мин.
Криминално
Слушай новината

Арестуваният за убийството на мъж в София е задържан за 72 часа с постановление на прокуратурата, предстои съдът да прецени дали да го остави за постоянно в ареста. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата, на който присъстваха градският прокурор на София Илиана Кирилова, зам.-градските прокурори Христо Кръстев и Иво Илиев, директорът на СДВР Любомир Николов и зам.-главният секретар на МВР Живко Коцев.

За пореден път ставаме свидетели на една жестокост, по особено мъчителен начин е отнет един човешки живот. Правителството предприе спешно 15 мерки, които да отговорят на насилието в нашето общество. Прокурорите от СГП, както и ВКП, не сме привърженици на стила на уестърните - това заяви градският прокурор Илиана Кирилова.

"Това, което смятаме, че е правилно, е в съзнанието на дееца да бъде ясно, че той ще бъде наказан, т.е. не размерът на наказанието, а това, че ще има един справедлив процес, в хода на който ще бъдат събрани достатъчно доказателства", каза още Кирилова.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев съобщи, че двама души са задържани и са привлечени в качеството на обвиняеми.

"Софийската градска прокуратура ръководи разследването за извършено убийство като първоначално досъдебното производство е било за отвличане на 11 август. Разпитан е близък на убития мъж, който е заявил пред разследващите органи, че от 8 август вечерта е нямал контакт с него и се е притеснявал да не се е случило нещо. От събраните доказателства се е стигнало до извода, че извършител на убийството е лице с фамилия Вълчинов. Той е привлечен като обвиняем за убийство, извършено по особено жесток начин. За подобно престъпление се предвижда наказание от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна", обясни Христо Кръстев, зам.-градски прокурор.

Убийството е извършено на 8-и срещу 9 август. Наблюдаващият прокурор е разпоредил мярка "задържане под стража" за 72 часа на арестувания.

"В резултат на извършените действия по разследването, органите на МВР достигнаха и до второ лице, което има връзка с извършеното тежко криминално престъпление. Това лице е подпомогнало извършителя да заличи следите от убийството. Това лице не е съучастник и помагач на извършителя на убийството, защото не е участвало в изпълнителното деяние. Лицето разбира за убийството след извършеното престъпление и като приятел на убиеца решава да му помогне да заличат следите", заяви Иво Илиев, зам.-градски прокурор.

Разследващите са установили, че лицето е убито с тежък тъп предмет чрез нанасяне на удар в задната част на главата. Предметът наподобява гира.

Заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че с прокуратурата са успели да установят не само личността на извършителя на деянието, но и да съберат достатъчно доказателства.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви относно методологията на извършеното престъпление, че в четвъртък се е явило лице, представило се за братовчед на изчезналия мъж, за да съобщи, че е изчезнал, вследствие на което органите на реда установяват, че той е убит.

"Един от ползваните от него телефони е намерен в близост до столична автокъща. Незабавно предприехме действия и версии по установяване на неговите маршрути. От незабавните действия установихме, че последната среща и маршрут, по който са минали той и още едно лице, което впоследствие установихме, влизат на един адрес, след което излиза само другото лице, което е собственик на адреса. Това ни накара да проверим версията за евентуална съпричастност към тежко криминално престъпление на собственика на апартамента, в който за последно влизат тези две лица", поясни той.

Шефът на СДВР добави, че след напускане на жилището лицето на няколко пъти посещавало адреса, отново излизало на съмнителни места и вследствие на което пристъпват към оперативна работа с него.

"Когато вече бяхме почти убедени, че това лице е извършител на деянието, пристъпихме към оперативни действия", допълни Николов.

Извършителят се среща с друго лице, което навежда органите на реда да стигнат до извода, че може би другото лице е в ролята на помагач на извършителя. От полицията считат, че извършителят на деянието е длъжник на убитото лице.

Останките от тялото на мъж бяха открити в шахта в центъра на София, след подаден сигнал от живущите в кооперацията. Според разследващите, убийството е било извършено на друго място във вторник, на 8 август. Тогава е бил обявен за издирване 41-годишен мъж.

Откриха тяло в шахта в центъра на София

Задържани са двама мъже - единият по подозрение, че е извършил престъплението, а другият за укривателство. Разследването на убийството е поето от Софийската градска прокуратура. Днес се очаква да станат ясни водещите версии и мотивите за жестокото престъпление.

Разследват убийство заради откритото тяло в шахта в София, двама са задържани

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български гимнастици ще участват в Световните купи в Мерсин и в Сомбатхей
Български гимнастици ще участват в Световните купи в Мерсин и в Сомбатхей
Екипи на полицията и жандармерията ще охраняват района на Рилския манастир за Голяма Богородица
Екипи на полицията и жандармерията ще охраняват района на Рилския манастир за Голяма Богородица