НОВИНИ

МВнР: Мненията на членовете на историческата комисия не обвързват правителствата с решения

Калина Попова
от Калина Попова
18:29, 03.02.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
мвнр мненията членовете историческата комисия българия рсм обвързват правителствата решения
Слушай новината

"По повод последните публични изяви на съпредседателя на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси от страна на РСМ, министрите на външните работи на двете страни споделят убеждението, че работата на съвместната комисия продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранните отношения", заяви пред медии началникът на пресцентъра на МВнР Митко Димитров.

Става дума за изказването на съпредседателя на комисията от Скопие проф. Драги Георгиев, който предложи работата ѝ да бъде замразена за две години.

"Като независими учени и експерти членовете на комисията имат право публично да изразяват свои позиции. Това обаче не обвързва правителствата на двете държави с взимане на дадени решения и не следва да се тълкува като предложение на една от двете страни", заяви Митко Димитров.

Дейността на историческата комисия е от съществено значение за прилагане на Договора от 2017 г. и разбиване на стереотипите от миналото, обясни Митко Димитров. МВнР подкрепя заявената готовност за активизиране на контактите на комисията и призовава двете страни за ползотворна работа в интерес на гражданите.

София и Скопие готвят съвместно честване на рождения ден на Гоце Делчев

Утре министър Теодора Генчовска, зам.-министри на външните работи и културата, както и председателят на парламентарната комисия по култура и медии ще посетят Северна Македония. Двете страни ще честват 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев и ще отбележат откриването на пресклуб на Българската телеграфна агенция в Скопие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл: Американски войски в Европа ще засилят напрежението
Кремъл: Американски войски в Европа ще засилят напрежението
Олимпийският шампион започна с победа защитата на титлата си в хокея на лед при дамите
Олимпийският шампион започна с победа защитата на титлата си в хокея на лед при дамите