НОВИНИ

Инициативен комитет издигна Румен Радев и Илияна Йотова за независими кандидати за президент и вицепрезидент

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 27.09.2021 (обновена)
6993
Чете се за: 09:57 мин.
У нас
Слушай новината

Инициативен комитет издигна кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат.

Церемонията в НДК започна с националния химн на Република България. Водеща беше журналистът Ива Дойчинова, а в залата присъстваха учредители на Инициативния комитет, сред които редица политици, общественици, представители на културните среди.

Събитието започна с 45-минутно закъснение от обявения начален час в 18.00 ч., тъй като всички присъстващи трябваше да представят ковид сертификат преди да влязат в залата.

Повече подробности гледайте в прякото включване на Вера Александрова.

Цялата церемония вижте ТУК:

Искам да благодаря на всички вас - общественици, творци, хора от институтите, академиите, училищата, лекари, шампиони, бивши колеги, българи с достойни биографии. Изключително се радвам, че сме заедно тази вечер и ви благодаря за подкрепата! Признавам си, енергията и зарядът при сформирането на този инициативен комитет надхвърли далеч очакванията! Приемам вашата подкрепа като оценката за свършеното до момента в първия мандат. Президентството се утвърди като стълб на стабилност, защото и в най-тежките времена ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си да отстояваме държавността, да бъдем коректив, да фокусираме общественото внимание към недъзите на политическата система, да отстояваме българския национален интерес навън... Защото вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията. Но единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани, заяви президентът Румен Радев.

Считам, че последните пет години промениха обществената атмосфера. Защото няма нормален човек, който да приеме корупцията и произволът, каза още Радев. Той заяви, че счита като етапен провал неуспехът за съставяне на правителство от партиите на промяната.

Ние знаем, че с обща воля ще постигнем решение. Волята на хората е гарантът, че тези промени ще се случат, категоричен е Радев. Ние разбира се, ще продължаваме да носим своята отговорност, защото в този път ние ще разчитаме на вас, допълни президентът.

Ние няма да оставим българите да се свиват от страх в нишите на оцеляването. Затова и подкрепихме площадите на недоволството, заяви Радев.

Изборите на 14 ноември ще бъдат истинско изпитание - не само като организация, но и заради сливането на двете кампании и изкривяването на мажоритарния характер на президентския вот. Затова искам да благодаря на всички партии и коалиции, които заявиха подкрепата си за нас и съм готов да работим заедно в името на общи цели за България, каза още президентът Румен Радев.

За пет години, мога да твърдя, че нашият екип е още по-сплотен и непоколебим, подчерта Радев относно работата си с вицепрезидента Илияна Йотова.

Предстои ни избор ценностен, избор на бъдещето, избор, в който ние ще разчитаме на вашите вяра и енергия, допълни Радев.

Казвам го и днес - с вас съм, заяви на финала на обръщението си президентът Румен Радев.

Винаги съм си мечтал да имам шанса лично да честитя рождения ден и да пожелая много здраве и успехи на легендата в българските музикални среди г-жа Даниела Кузманова, заяви президентът Румен Радев преди официалното си обръщение към учредителите в залата.

Благодаря ви, че ни подавате ръка в този толкова труден, но много важен момент. Живеем наистина в много сложно време. Много години позагубихме, много илюзии. За съжаление, разпадът на институциите и държавността се отрази на всички нас. От нас, от всички българи, зависи да си върнем надеждите. Уморената от злоупотреби и клишета дума "народ" трябва да има нови измерения, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Много се говори за единение - нека не злоупотребяваме и с тази дума. Защото единението днес означава преди всичко права. Ние, българските граждани искаме своите права, защото не сме поданици, колкото и да се опитват да ни третират точно обратното, допълни Йотова. Единението се заключава в две много важни думички - справедливост и солидарност. Не бива да ги забравяме, те са част от нас, каза още вицепрезидентът.

Нашата задача е да върнем солидарността и справедливостта, категорична е Йотова.

Тя се обърна към президента Румен Радев със следните думи:

Във Ваше лице аз работих с един невероятен човек. Вие ме накарахте да повярвам още веднъж в думи като смелост, доблест, решителност. Вие сте човек, който отстоява принципите си. Решителен за промяна. Аз Ви благодаря за това, че работехме в екип, бяхме заедно и съм сигурна в едно - заедно работихме за България.

Ръководещ Учредителното заседание е психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Снощи по БНТ беше излъчен филмът "Равновесие". Смисълът от него е "да си затворим очите" - защо обаче днес да си затваряме очите? За да не видим корупцията, кражбите, шкафчетата с пари, сараите, тези два милиона българи, които не са в България... Хубаво е, че тези, които не си затваряме очите, сме мнозинство, каза актьорът Павел Попандов, който е един от учредителите в Инициативния комитет.

Сред останалите съпредседатели на Инициативния комитет са журналистът Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов.

Виждам това, което се случва тук, като една заявка от президентската институция за ново отношение към културата. Няма какво да си затваряме очите, че България е болна, бедна и счупена в много отношения. България не заслужава това. Благодаря ви за огромното доверие, което ми гласувахте и за мен е огромна чест да бъда на тази сцена, заяви Камджалов.

Приех да стана част от инициативата, която предлага Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат в момента, в който получих поканата. Нито секунда не се колебах. Не, че не съм наясно за жестокостта на кампанията, която ни предстои. Не, че не разбирам огромния залог на този президентски избори. Не, че през годините като журналист не съм се отчайвала и не съм си казвала, че проказата в политиката е непобедима. И не защото не съм загубила много от илюзиите си за благородното дело, което би трябвало да бъде политиката. Незабавно приех, защото чувствам и знам - в продължение на 5 години наблюдавам, че г-н Радев и г-жа Йотова не приеха мрачната действителност, която аз с години описвам в статиите и книгите си. Не я приеха - те са различни и предполагам, че много им струва това, каза Анна Заркова.

Когато вдигна юмрук на бунтовния площад президентът Радев, този юмрук беше знак на общност между всички хора, които бяха там, които бяха излезли от подчинението, бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип. Те бяха много различни, тези хора - стари и млади, бедни и богати, работници и земеделци, чиновници и студенти, допълни Заркова.

За мен това е една лична и обществена кауза. Като лекар, бих я нарекла болна ситуация. Изправени сме пред изключителни тежки задачи за решаване и ние трябва да ги решим, защото залогът е нашата Родина, нашата България. След години управление на политическата посредственост, дойде време на политическата грамотност, каза д-р Цветеслава Гълъбова.

Трима депутати от БСП представляват социалистите в комитета, реши Изпълнителното бюро на партията - Кристиан Вигенин, Ирена Атанасова и проф. Радослав Гайдарски.

Учредителната церемония завърши с обща снимка на Румен Радев и Илияна Йотова с всички членове от Инициативния комитет.

От днес Централната избирателна комисия ще започне приема на документи за регистрация на инициативните комитети за президентските избори. Крайният срок е 4 октомври. На изборите през 2016 г. участваха 23 кандидатпрезидентски двойки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавата от вулкана на Ла Палма почти достигна до океана
Лавата от вулкана на Ла Палма почти достигна до океана
Министър Светлан Стоев: България ще работи все по-тясно с ОИСР по всички теми, свързани с цифровата икономика
Министър Светлан Стоев: България ще работи все по-тясно с ОИСР по всички теми, свързани с цифровата икономика