НОВИНИ

Църквите няма да раздават върба на Цветница, службите на Великден ще се провеждат навън

bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 09.04.2020
61701
Чете се за: 02:19 мин.
Общество

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Светия синод с патриарх Неофит и митрополитите от Синода. Те обсъдиха мерките за сигурност по време на големите празници Цветница и Великден, така че да не се стигне до пик на заразата.

Ловешкият митрополит Гавриил обобщи решенията на Светия синод:

- Поради епидемиологичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната и поради това, че благодатен огън е запазен в Българската патриаршия от миналата година, Синодът препоръчва правителственият полет от Тел Авив и обратно да не се осъществи, а предвидените средства за транспортните разходи да се пренасочат за борба с коронавируса. По места ще се вземе благодатен огън, където е запазен.

- На Цветница - Българската патриаршия няма да раздава върба и цветя. Според Синода това не е малък компромис. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те.

- Тази година службата на Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние.

- В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние.

- На Разпети петък миряните няма да минават под масата. От Синода предлагат плащеницата да се държи и хората да минават под нея.

Премиерът Борисов подчерта, че църквите и манастирите не са затваряни. Имат уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат.

Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината. Служители на МВР ще съдействат, където е възможно да се направи дистанция пред църквите.

"Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние, да, има хиляди, които отиват зарази традицията. Тях мога да ги призова да не отиват. Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки", подчерта Борисов. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма, отбеляза Борисов.

Премиерът допълни, че няма Великден, на който да не е ходил на църква. Тази година няма да отиде, не защото по-малко вярва, а за да даде личен пример.

Той напомни, че БНТ ще дава сигнал на всички желаещи телевизии, за да може всички литургии да бъдат предавани на живо.

"Да не се раздават върби, защото това масово ще разнесе по домовете, ако има малко зараза. И те се съобразиха с това, за първи път в историята това ще го направят свещениците. Правителството, Синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани", каза още премиерът.

На въпрос за организацията по отношение на пазарите Бойко Борисов заяви, че пазарите ще се спрат, ако не си направят ред, както в магазините и веригите за влизане и излизане.

Наредил съм на Младен Маринов, там, където не се създава ред, да ги затварят веднага, каза той.

"Умоляваме да се спазва ред и изведнъж отиват и се накачурват всичките, все едно ще свършат ябълките", каза Борисов. По думите му, за да разхлабим мерките, трябва да станем по-дисциплинирани.

Борисов уточни, че може от двете страни на всеки пазар да се създаде пропускателни пунктове и да влизат и излизат толкова хора, колкото трябва.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че мерките, които е разпоредил министърът на здравеопазването, са в сила. МВР следи за тяхното спазване, но отговорностите са на управителите и собствениците на пазарите, както на хранителните магазини, каза той.

Маринов каза обаче, че се забелязва влошаване по спазване на мерките на пазарите заради топлото време.

"Не е моментът да наказвам, моментът е да се пазим един друг и да спазваме заповедта на Министерство на здравеопазването, защото е важно за всички. Препоръчваме да се носят маски, може и платнени. Всички мерки снижават разпространението на заразата.

Разпоредил съм мерки на областните директори, довечера ще получа доклада дали има промяна в поведението на собствениците и управителите на пазарите, ако няма промяна - с местните органи на власт, ще предприемем дейстия за затваряне, защото те са повече опасни за гражданите, отколкото да си купят хранителни продукти", категоричен е Младен Маринов.

По думите на Борисов пикът на заразата се очаква до 10-15 дни - седмица след Великден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската песен на Евровизия „Tears Getting Sober” е победителят на зрителите на Out TV
Българската песен на Евровизия „Tears Getting Sober” е победителят на зрителите на Out TV
Хю Джакман показа как да останем във форма по време на карантина
Хю Джакман показа как да останем във форма по време на карантина