НОВИНИ

465 ще бъдат секциите за гласуване извън страната

465 бъдат секциите гласуване извън страната
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 25.03.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

465 ще са избирателните секции в чужбина. Това съобщи на брифинг за организацията на изборите на 4 април говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева. През изминалата седмица комисията е назначила и съставите на комисиите извън страната.

ЦИК е приела и методически указания за СИК и РИК. Взето е и решение за препоръчителния начин за сгъване на хартиената бюлетина, съобщи още Цанева.

„В момента се провеждат обучения на РИК-овете, след което те ще обучават СИК-овете. Обученията ще се провеждат онлайн. ЦИК е изготвила обучителни материали, като е изпратила и методическите указания. Там, където няма да има възможност - някои членове на СИК не боравят с компютър или смарт телефон, спазвайки стриктно предписаните мерки, ще се проведат обучения на малки групи. В обученията на СИК ще присъстват и представители на фирмата доставчик, където ще има машинно гласуване“, разясни Цанева.

От днес е започнало и предаването на бюлетини за гласуване от едната печатница.

„Бюлетините за чужбина пътуват, на много места вече са пристигнали. Налагаше се по-рано да бъдат отпечатани поради ковид мерките. От утре започва и от печатницата на БНБ предаването по различните области“, поясни Таня Цанева.

Предаването на бюлетините ще продължи до 30 март.

9 394 избирателни секции ще предоставят опцията за машинно гласуване.

ЦИК съобщи, че ще обжалва решението на съда да има видеозаснемане при броенето на бюлетините. Мотивите за това ще бъдат изложени в съда.

Все още се обсъжда въпросът с гласуването в страни с наложен вечерен час.

"Министерството на външните работи провежда разговори с тези държави да може да бъде разрешено на членовете на СИК да ползват извънредния си статут и да не бъдат включени в този вечерен час.", заяви Цанева.

Очаква се окончателно решение по случая.

Хората в карантина могат да подадат заявление за гласуване до 31 март. За избирателите, намиращи се в изолация след тази дата, това ще бъде много трудно, заяви Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

4 социологически агенции за проучване в изборния ден и 22 наблюдателски структури с общо 1835 наблюдатели са се регистрирали в ЦИК, стана ясно още на брифинга.

„Те се регистрират до деня преди изборите, така че има още време. Социологическите агенции трябва да знаят, че на 27 март приключва денят, в който могат да бъдат регистрирани“, поясни Цанева.

Друг проблем пред Избирателната комисия се оказва назначаването на членове на мобилните секции, които ще обслужват карантинираните.

До момента се наблюдава и малък брой желаещи за гласуване в Ковид отделенията.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уйгури протестират в Истанбул срещу визита на китайски министър в Турция
Уйгури протестират в Истанбул срещу визита на китайски министър в Турция
БНТ и EBU ще настояват журналистите от македонската обществена медия да получат достъп до ваксини
БНТ и EBU ще настояват журналистите от македонската обществена медия да получат достъп до ваксини