НОВИНИ

Какво е важно да знаем за ваксините - доц. Ангел Кунчев говори пред учители в село Бояджик

живо учителите село бояджик искат ваксинират
bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 22.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70% имунизране. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който участва в работна среща с учители в с. Бояджик. В срещата участва и заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

В училището в село Бояджик има 23 учители, а преди дни стана ясно, че нито един от тях не е пожелал да се ваксинира. Затова премиерът Бойко Борисов разпореди на експерти да отидат на място и да разяснят ползите от ваксините.

Борисов: Ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния начин

В началото на срещата доц. Ангел Кунчев напомни на присъстващите, че изборът дали да се ваксинират е личен. "Решението дали ще се ваксинираш не трябва да се взима на база на лъжливи твърдения и глупости за чипиране", подчерта той.

Той призна, че осъзнава, че ограничителните мерки са омръзнали на хората, но това е начинът за овладяване на заразата. Кунчев обаче призова всички, които се интересуват от информация за ваксините, да се обърнат към медицинските специалисти.

По думите му фактът, че България има достъп до ваксините срещу COVID-19 е нещо, което не трябва да се пренебрегва с лека ръка. "Европа, за да е ефективна, според мен е правилно, реши да действа като едно пространство, а не като отделни държави и предварително да налее огромни средства в компании, които се заеха да правят ваксина. Това са над 2 милиарда евро. Те бяха предварително дадени, за да могат компаниите да работят бързо и да произведат ваксините", обясни доц. Кунчев.

По този начин Европа имаше предимството да сключи т.нар. „предварителни договори“, без да го има още продукта, да имаме запазени количества, допълни той.

"Тези разговори са полезни. Нашата професия, колегите, знаят как критично да четат и сме наясно къде да намерим информация", каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. "Решението и изборът човек прави сам. Но когато правим един личен избор, трябва да сме наясно, че помагаме на обществото", допълни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва полицейска акция "Скорост"
Започва полицейска акция "Скорост"
Разбиха схема за пране на пари в Пловдив
Разбиха схема за пране на пари в Пловдив