НОВИНИ

Денков: До края на септември изпращаме в ЕК плановете за развитие на Стара Загора, Перник и Кюстендил

Александър Марков
от Александър Марков
10:00, 09.08.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Два милиарда лева се предвижда да бъдат инвестирани в Стара Загора, Перник и Кюстендил за осъществяване на т.н. "зелен преход". Парите са средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Въгледобивните райони трябва да преминат от въглищни към екологично чисти производства, тъй като България пое ангажимент да прекрати производството на електроенергия от въглища до 2038 г. Правителството оповести мерките за преход в специални териториални планове, качени за обществено обсъждане.

Производство и употреба на зелен водород, индустриални паркове за чисти технологии, фотоволтаици, рекултивация на терените. Тези са някои от мерките, предвидени в териториалните планове на въглищните райони в Перник, Стара Загора и Кюстендил.

"Идеята е да използваме по възможно най-добрия начин тези средства, да съчетаем европейски инвестиции с частни такива, за да може тези региони не просто да продължат своето съществуване, а да се превърнат в икономическото сърце на България", заяви премиерът Денков.

Плановете предвиждат и мерки за преквалификация на десетките хиляди хора, които ще бъдат засегнати от прекратяването на производството на електроенергия от въглища. Според плановете до 2038 г. около 27 000 работни места ще бъдат засегнати от мерките.

Таско Влахов е бивш миньор, пенсионер. Работил е в Бобов дол. През годините са му предлагани преквалификации, но е отказвал. Според бившия миньор преквалификацията към фотоволтаици и зелена енергия е добър вариант. Но смята, че самото закриване на рудници би обезлюдило доста райони.

Плановете трябва да бъдат изпратени до Европейската комисия през септември, за да бъдат приети до края на годината.

Ако бъдат приети в този срок България ще може да получи 1,5 млрд. евро инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост.

Премиерът Николай Денков посочи, че мерките в плановете имат за цел не само практическото осъществяване на зеления преход, но и развитието на регионите.

"Тези планове предвиждат редица мерки, свързани не просто със запазване на работни места, а с развитието на регионите по най-съвременен, модерен, технологичен и икономичен начин", допълни Денков.

Според оценките на експертите пряко засегнати от мерките ще бъдат 56 000 души, а ако се добавят семействата на всички свързани лица - 126 000 души в районите Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен
Мария Габриел разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен
От днес: Отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори
От днес: Отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори