НОВИНИ

IT компании даряват 15 000 човекочаса, изграждаме национална здравно-информационна система

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 30.03.2020
6418
Чете се за: 01:39 мин.
Бизнес

Високотехнологични компании ще дарят на държавата 15 000 часа специциализиран труд, за да може да се изгради електронната информационна система на здравната каса - това стана ясно на пресконференция в Министерския съвет.

Министър-председателят приема с благодарност тази помощ. Едни от най-спешните и най-важни направления, в които ще се работи са електронното досие и електронната рецепта. Министърът на здравеопазването обяви също така че и "Информационно обслужване" АД също се включва с безплатна разработка за диагностика регистриране и проследяване на болните под карантина.

В началото на брифинга премиерът Борисов обяви, че министър Ананиев е издал заповед утре от 19.00 часа да падне карантината за Банско, но градът остава в условията на правилата, които са наложени за цялата страна.

Борисов съобщи и резултатът от днешната среща на вицепремиера Томислав Дончев и началника на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски със Светия Синод. Всички богослужения ще бъдат изнесени извън църквите заради разпространението на коронавируса, стана ясно след срещата.

Големи IT компании подаряват 15 000 часа за създаване и подобряване на системи

Илия Кръстев, председател на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии заяви, че подаряват 15 000 часа на специалисти, представени в тяхната асоциация, за да бъдат използвани за създаване и подобряване на системи, за да може държавата след кризата да излезе със системи - едни от най-добрите в ЕС.

Представители на борда на Асоциацията заявиха, че много технологични компании започват да работят про боно, много фирми са се включили да помогнат. В България има много IT специалисти на високо ниво, съобщиха от Асоциацията.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че така в срок от няколко месеца ще може да се изгради националната здравноинформационна система, с модулите електронно здравно досие, електронна рецепта. Това в момента е приоритет каза Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: Кризата не е само премеждия, но ражда и възможности. Ние поемаме протегнатата ръка с признателност. Считаме, че благодарение на тези 15 000 човеко-часове дарен труд, най-важното, което можем да направим, е най-сетне в срок от няколко месеца да изградим националната здравно-информационна система. Това в момента е приоритет. Електронно здравно досие, електронна рецепта ще са част от модулите на тази система.

Една година е отнело на Министерството на здравеопазването възлагането на тази поръчка и опитите им са били безрезултатни. Сега това ще се случи бързо и това ще има ефект по отношение на най-засегнатата система в ситуацията.

Това не е единственото предложение за подкрепа от този род. Има още едно и в следващите дни ще бъде представен готов разработен продукт, каза Дончев.

Зравният министър Кирил Ананиев заяви, че ключовите системи са електронната рецепта, ел. направление, ел. досие, ключови регистри, специализирана ел. система за проследяване на лекарствата и информационна система за диагностициране на лица и лицата под карантина. "Информационон обслужване" АД ще предоставят 1 500 часа високоспециализиран труд от тяхните специялисти.

Това трябва да стане до края на месец ноември и до края на следващата година да има електронно здравеопазване в България, каза Ананиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре се отменя карантината в Банско
От утре се отменя карантината в Банско
Нов опит за измама с фалшиви бележки за неправилно паркиране
Нов опит за измама с фалшиви бележки за неправилно паркиране