НОВИНИ

МОН стартира електронно обучение в понеделник, рано е да се каже дали ще се удължи учебната година

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:05, 13.03.2020
25151
Чете се за: 01:14 мин.
Образование

От понеделник училища, ясли, детски градини и университети са затворени в цялата страна. Ще се работи по линия към електронно обучение, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той каза, че не се знае колко ще продължи принудителната ваканция.

За целта ще бъдат изготвени уебинари и видео уроци. БНТ също ще се включи в този процес, като по една от програмите и ще бъдат излъчвани част от тези видеоуроци. Целта е да се компенсира и навакса пропуснатия материал.

По-голяма част от мерките ще се решават в движение.

Красимир Вълчев заяви, че има вероятност да бъде пропуснат част от учебния материал за подготовката на предстоящите изпити.

"Най-важното е сега да направим необходимото за здравето на децата и опазването на разпространението на епидемията. МОН ще отчете необходимия материал по подготовката на изпитите. Време за оценяване и екскурзии ще има и след това. Това, което направихме последните дни, е да подготвим системата за обучение в електронна среда. Голяма част от училищата имаха такава готовност", каза Вълчев.

Ще стартираме с електронното обучение още в понеделник, допълни образователният министър.

"В системата съществува многообразие от възможности под формата на платформи. Трябва да започнем да работим с максимален брой ученици. Нашите очаквания са още в понеделник да започнем с над 90% от учениците, а в сряда да достигнем с над 95% от учениците, като имаме предвид, че средната посещаемост в училищата е под 90%", допълни той.

Той допълни, че става въпрос за електронно обучение, което в началния вариант ще бъде за самоподготовка и затвърждаване на материала.

Издателствата предоставят всички електронни учебници за безплатно ползване, допълни още министърът.

Следващата седмица се предвижда да стартира и обучение във виртуални класни стаи.

Прекалено рано е да се каже дали ще се удължи учебната година.

Обучението, което ще се направи вероятно ще компенсира част от дните.

Най-лесният въпрос са изпитите и те могат да бъдат намалени като обхват на материала, каза още той.

"С БНТ ще организираме образователна телевизия и телевизионни уроци. Това ще се случи по каналите БНТ 2 или БНТ 4. Най-вероятно от вторник ще имаме образователна телевизия за учениците от начален етап", добави министърът.

През следващите дни ще се работи и да се предложат варианти за учениците, които нямат достъп до интернет. В ромските квартали медиатори ще обикалят с книжни учебници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дистанционно обучение за учениците в Пловдив заради COVID 19
Дистанционно обучение за учениците в Пловдив заради COVID 19
Министър Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки за цялата страна
Министър Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки за цялата страна