НОВИНИ

Обмислят локални мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 04.03.2021 (обновена)
Чете се за: 07:42 мин.
Още
Слушай новината

Обмисля се въвеждане на локални мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас. Това съобщи на редовния брифинг за епидемичната обстановка в страната министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Причината за това е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области.

„На национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а на интензивните – 57%. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, където заболеваемостта е различно увеличена, обсъждаме на ниво Национален оперативен щаб и Министерство на здравеопазването прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места“, съобщи проф. Костадин Ангелов.

В последните 14 дни се наблюдава тенденция за плавно покачване на числата както на заболеваемостта, така и на заетостта в лечебните заведения, посочи още той, но акцентира и върху положителната тенденция спрямо броя на излекуваните и броя на новорегистрираните случаи.

„Броят на излекуваните за миналата седмица беше 3117 срещу 8780 потвърдени случаи, близо 3 към 1. За тази, изминалата, седмица броят на излекуваните е 6996, а броят на потвърдените случаи е 11 057, което прави отношение 2 към 1“, цитира числата той.

Ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на коронавируса – британския. Вчера на заседанието при премиера Бойко Борисов проф. Тодор Кантарджиев е потвърдил това, отбеляза министърът.

„Увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а именно на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с новия вариант на този вирус“, обясни здравният министър.

Доц. Ангел Кунчев припомни, че днес щабът в Бургас взе решение да отмени плановата дейност и плановия прием в една от болниците.

Защо болницата в Бургас спря плановите операции

„Според нас това е правилно решение. Дори препоръчвам и на другите щабове, специално в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град, също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, както е в София, не е задължително да важи за всички болници, но е необходимо за тези, които са натоварени, тези, които в момента поемат най-голямата тежест“, съобщи доц. Кунчев.

Той потвърди, че основната причина за покачването на случаите е британският вариант на вируса, чийто процент продължава да расте във всички проби в Европа.

„Но след него идва южноафриканският вариант, бразилският, има неприятни съобщения за нигерийския вариант, рано е да кажем какви са характеристиките им, рано е да се плашим. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и на психоза нека си дава сметка какво е другото - да мълчиш и да не кажеш истината тогава, когато тя е най-необходима“, добави главният държавен здравен инспектор.

Щабът: Нуждаещите се от болнично лечение са над 5000, легла има достатъчно

"Заболеваемост за последните 14 дни достигна 285 на 100 000, което отрежда на страната ни 18-о място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров. Най-засегнатата страна в момента е Чехия, ако наложим нейните данни върху нашите, ако имахме нейната заболеваемост, ние днес трябваше да имаме 12015 нови случая. Това е възможно да се случи и в България", допълни доц. Ангел Кунчев.

По думите му с подобна заболеваемост са и други страни като Словакия и Малта.

"Дали ще достигнем такива върхове в тази трета вълна или не зависи изцяло от поведението на всеки един - дали продължава да счита, че това е опасност и да спазва мерките или не. Има доста голяма разлика в заболеваемостта в отделните региони, в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище 26 на 100 000", отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Към момента около 250 000 души са ваксинираните у нас. 41 000 са получили втора игла. Това съобщи проф. Красимир Гигов, председател на ваксинационния щаб у нас.

Ваксинирани са около 30 000 служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности, 26 000 лекари, 16 000 специалисти по здравни грижи, 11 000 преки участници в подготовката и осъществяването на изборния процес, отчете той.

Ваксинационният процес ще продължи с пристигането на нови дози ваксини у нас, категоричен е проф. Гигов.

Ваксинираните от общопрактикуващите лекари са около 45 000 граждани, но за съжаление тази бройка е абсолютно недостатъчна, тъй като в една практика е поставян горе-долу по един флакон, който е 10, 11 дози. Това съобщи зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Нашето желание е този процес да бъде ускорен във връзка с това, че ваксината на "Астра Зенека" е най-удобна като логистика за нашите практики, както и да бъдат насочени по-големи количества с цел да бъдат обхванати рисковите групи от населението“, обясни д-р Брънзалов.

„Тези хора чакат от много време за ваксина, голяма част от тях почти година не са излизали навън, не са виждали внуците и децата си. Нека следващите седмици се сложи акцент точно на тези хора, защото те са най-уязвими“, допълни той.

Следващата седмица се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе с решение за ваксината на „Янсен“. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов.

До седмица се очаква решението на ЕМА за първата еднодозова ваксина

Ако решението е положително, се очаква доставките да стартират през април. Ако получи зелена светлина за употреба, ваксината на „Янсен“ ще бъде първата еднодозова ваксина.

Днес Европейската агенция по лекарствата трябва да публикува информация и за старт на официалната оценка на документацията на руската ваксина „Спутник V“. Европейската комисия е готова да даде разрешение за употребата ѝ, ако ЕМА излезе с положително становище, увери Кирилов. България също е в готовност да започне да прилага и тази ваксина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха при катастрофа на малък самолет в Австралия
Двама души загинаха при катастрофа на малък самолет в Австралия
Разходка във времето с новия сериал на БНТ "Порталът"
Разходка във времето с новия сериал на БНТ "Порталът"