НОВИНИ

Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно, въпреки че сушата е нанесла поражения

bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 29.05.2020
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

В районите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла поражения. 28 000 декара с есенници са силно пострадали, други около 200 000 са пострадали частично. Независимо от това се очаква България да има добра реколта от зърно. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след Консултативния съвет по зърното за състоянието на посевите.

Прогнозите за очаквания добив са песимистични от 4,5 млн. тона, през реалистични и прогноза на Министерството на земеделието - около 5 млн. тона, до 5,8 млн. тона по прогноза на ЕК - на Съвета на растениевъдство.

Няма данни за покачване на ценовите равнища на международните борси, въз основа на които се определя цената.

"България категорично ще запази статута си на голям и то нетен износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин и според анализа няма, към момента, данни за повишаване на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб", каза министър Танева.

По думите на Танева се извършват обследвания по искания на земеделски стопани, които имат пропадания от засушаване и към момента има издадени протоколи за 28 000 декара, основно в Североизточна и Източна България. Причината е заради ниското ниво на валежите.

За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, каза още земеделският министър.

За тези, които са под 100% няма държавна помощ.

Председателят на Консултативния съвет Владислав Върбанов заяви, че няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс и не трябва да има притеснения относно предстоящата реколта. Има локални проблеми в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и в Южна България. Въпреки това се очаква добра реколта.

Върбанов подчерта, че не се очаква сътресение на цените на международните пазари, а България, като част от общия пазар, се ориентира по цените на международните пазари.

Състоянието на пшениците е задоволително добро. Предвижда се 30% намаление, спрямо реколтата от миналата година, което няма да повлияе за зърнения баланс на страната. Това уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Проблемите са регионални - районите Добрич, Силистра, част от Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и част от Враца. От асоциацията се надяват падналите последната седмица дъждове да стабилизират нещата.

В споменатите райони са постъпили заявления за пропаднали площи за около 240 000 декара, които в момента се обследват. Някой са с много малък процент пропадане.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите увери, че няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс на страната, камо ли да говорим за липса на качествена българска пшеница за производство на хляб. Хлябът е гарантиран, заяви Кукушева.

Министър Танева съобщи още, че с увеличение на бюджета на ЕК, очакванията са да има увеличение на бюджета за Програмата "Развитие на селските райони" с 376 млн. евро.

Браншът съобщи и данни - България е изнесла 4 млн и 300 хиляди тона пшеница, както 1 млн. 913 хиляди тона царевица, като по двата показателя поставяме рекорди. На четвърто място сме в света по износ на слънчогледово олио.

По отношение на секторите, които са загубили доходи заради кризата, Танева увери, че Министерството на земеделието ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители. Таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за малки и средни предпрятия - 50 000 евро.

Министър Танева беше категорична, че първата група, която ще бъде подкрепена са розопроизводителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров: Арестуваният зам.-министър не е уволнявал служители в МОСВ
Емил Димитров: Арестуваният зам.-министър не е уволнявал служители в МОСВ
Първи туристи пристигат в курорта Албена
Първи туристи пристигат в курорта Албена