НОВИНИ

Денков за "Пирогов": Това е изцяло в правомощията на здравния министър

"Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има", подчерта премиерът

денков пирогов изцяло правомощията здравния министър
bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 05.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица. Беше ясен, че има притеснителни твърдения, беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия. Изненадан съм от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема бюджета и законите. Ако основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен - има проблем. Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Има начини НС да се намеси в този процес - да извикат министъра и да го изслушат, но не е това начинът да блокираш бюджета", заяви премиерът Николай Денков.

Денков подчерта, че той не е имал ангажимент към ГЕРБ, че няма да се освобождава шефът на "Пирогов".

"Министърът има права. Когато той твърди, че има основания и има съответните доклади, може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра, защото ще излезе, че аз му въздействам върху работата", допълни Николай Денков.

Той коментира, че очаква от здравния министър да защити позицията, която е изложил, да я представи пред народните представители и обществеността и да защити, че е бил прав.

"Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета", подчерта премиерът.

Денков добави, че е необходим механизъм, който от ПП-ДБ искат от месеци.

"Виждал съм доклада за "Пирогов", виждам сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава, това са процедури, не се случва нито за първи път, нито ще е за последен. От юни досега ние сме единствените, които искат да има споразумение - да се подготви и да започне да се изпълнява", каза още Николай Денков.

Относно дерогацията за "Лукойл" той коментира: "Г-н Добрев очевидно не го интересува възможността да има рискове. Цените са по-ниски отпреди един-два месеца. Проблемът е дали ще има неруски петрол, с който "Лукойл" да могат да работят спокойно. Ако се вдигнат цените на горивата ще бъде от затруднения в доставките, което се опитваме да избегнем. Ако се наруши работата на рафинерията, тя ще загуби себестойност и ако някой иска да участва в този търг може да бъде заинтересован от това".

"Неприемливо е да се използва бюджетът като заложник по отношение на едно персонално назначение. Крачка назад за "Пирогов" - на какво основание. Ако един министър смята, че има нарушение на правилата - той носи отговорност. Ще оставя министър Хинков да си действа според правилата и ако той реши, че няма основание да ги изтегли, да продължи процедурата", каза още Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Петкова завърши 10-а на 100 метра бруст на европейското първенство в малък басейн
Диана Петкова завърши 10-а на 100 метра бруст на европейското първенство в малък басейн
Промените в Конституцията: Последно обществено обсъждане преди повторното им гласуване на първо четене
Промените в Конституцията: Последно обществено обсъждане преди повторното им гласуване на първо четене