НОВИНИ

Правителството на Нидерландия с решение за Шенген, Денков очаква положителна новина

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:00, 15.12.2023
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Николай Денков
Снимка: БТА
Слушай новината

Служебното правителство на Нидерландия даде зелена светлина за приемането на България в Шенген. Новината дойде от премиерите на двете страни Николай Денков и Марк Рюте след срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

Вътрешното министерство на страната е изпратило писмо до парламента, в което иска за бъде гласувано окончателно решение за вдигане на ветото на Нидерландия.

"Това, което чухте, е важно да се чуе и в България. Да, очакваме позитивни новини от Нидерландия. Днес е имало заседание на Министерския съвет. Решението ще бъде внесено в парламента на Нидерландия. Разбира се, крайното решение, с което се вдига ветото трябва да дойде от парламента на Нидерландия и това ще стане другата седмица, ако всичко е наред".

"Нека да обърна внимание, че за да стане това възможно, беше извървян доста дълъг път през последните месеци - приетите закони в НС, работата по вдигане на механизма по наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която дойде през ноември в София с участието на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха положителните знаци и това доведе до това, че чакаме положително решение от Нидерландия”.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Чуков: Хутите са неконтролируеми
Владимир Чуков: Хутите са неконтролируеми
Дядо Коледа пристигна на летище София с хеликоптер, пилотиран от Снежанка
Дядо Коледа пристигна на летище София с хеликоптер, пилотиран от Снежанка