НОВИНИ

Кирил Петков: Показахме, че за пръв път има реална воля за борбата с корупцията в България

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
12:05, 27.01.2022
Чете се за: 04:20 мин.
По света
кирил петков показахме пръв път реална воля борбата корупцията българия
Слушай новината

България за пръв път демонстрира реална воля за справяне с корупцията. Това заяви премиерът Кирил Петков след изслушването му от Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП.

Използвайки законодателната власт, се надявам, че още с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията, изтъкна Кирил Петков.

Според него евродепутатите останали изненадани от готовността на властите да се справят с проблемите на корупцията и върховенството на закона у нас.

"Щом един от първите ни закони ще е за КПКОНПИ, видяха готовността ни за промени в съдебната система, да махнем спецпрокуратурата – няма как да излъжете евроинституциите с фалшиви думи. В Плана за възстановяване и развитие главният прокурор няма да бъде само с Господ над главата му, ако това, което сме заложили, успеем да го направим, а ще има съдия с временна роля на прокурор, който да може да разследва главния прокурор и който после пак ще се върне на работа като съдия, за да не е зависим от главния прокурор. Ролята на главния прокурор да се промени изцяло е намерението на коалицията. Трябва ни работеща прокуратура", каза Петков.

Пред евродепутатите Кирил Петков е посочил, че около 20 души в България стоят в основата на корупцията в страната.

Министър-председателят изрази високо доверие в ръководството на ДАНС, но изтъкна, че през годините се е случвало кадруване надолу по етажите на агенцията за национална сигурност и справянето с този проблем ще отнеме време.

Той заяви, че не може да се обвърже със срокове за извършване на съдебната реформа и повдигане на обвинения за корупция, тъй като управляващите не разполагат с необходимото мнозинство за промени във ВСС. Освен това държат да бъдат спазени всички закони и да бъдат събрани всички необходими доказателства.

"Ще има реформа, но е важно да го направим по правилата. Не можем да правим разследванията извън рамките на закона и трябва да си подготвим доказателствата и тогава да излезем. Но ви гарантирам, че оттук нататък няма да има хора извън закона", каза Петков.

Премиерът коментира и искането за по-сериозен мониторинг върху България, което е отправил главният прокурор Иван Гешев пред Групата за мониторинг на демокрацията.

"Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг върху върховенството на закона у нас", заяви министър-председателят.

Днес Петков и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент в Брюксел. Тя наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдение е и България.

Кирил Петков е придружен от министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов.

Министърът на правосъдието обсъди съдебната реформа с председателя на LIBE Хуан Лопес Агилар

По отношение на българската стратегия за напрежението НАТО - Русия министър-председателят коментира, че вчера правителството е декларирало, че има желание да сформира български батальон и рамковата държава да е България.

НС изслуша извънредно Кирил Петков и министри за напрежението Русия-НАТО

В батальона обаче ще има дефицити, които ще се попълнят от представители на съюзническите сили. Фокусът е да бъде български батальон, да идентифицираме дефицитите, да вкараме програма по компенсирането им и тогава да ги запълним с участието на съюзниците ни. Няма по-добри и по-лоши съюзници в рамките на НАТО, изтъкна още Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ашли Барти е първата финалистка на Australian Open
Ашли Барти е първата финалистка на Australian Open
Главният прокурор поиска по-сериозен мониторинг върху България по новия механизъм на ЕС
Главният прокурор поиска по-сериозен мониторинг върху България по новия механизъм на ЕС