НОВИНИ

Радев: Призовавам управляващите до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген

Нямам намерение да налагам вето върху приетия Бюджет 2024, допълни президентът

bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 22.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Призовавам управляващите в оставащите дни до Нова година да гарантират пълноценното приемане на България в Шенген. С много дипломация, усилие и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем конкретен ангажимент за октомври, за съжаление този импулс не беше развит, а се издигаха бариери по този път", заяви Румен Радев.

Държавният глава отправи критики към правителството за таксата за руския газ, която въпреки че беше отменена, по думите му е злепоставила страната ни като ненадежден партньор в Европа.

Той подчерта, че "политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса".

Президентът Румен Радев каза, че е подписал указ за Закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената енергийна вноска за транзит на газ. С това според него пада преградата, която правителството и парламента сами са издигнали по пътя към Шенген.

Нелепата политика на управляващите е декапитализирала "Булгартрансгаз", според президента, и ни е злепоставила като ненадежден партньор в Европа.

"Съвсем доскоро лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно ще ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловодно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген", допълни Румен Радев.

Промените в Конституцията президентът коментира така "Мнозинството или не осъзнава в какви рискове ни вкарват, или правят тези промени за конкретни хора. Необходими са комплексни мерки, с които да се приобщават нашите сънародници зад граница - с дистанционно гласуване, със специален избирателен район. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Тези промени неизбежно ще доведат до кризи. Аз ще сезирам Конституционния съд по този въпрос".

"Вие правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение към управлението на страната, придобили двойно гражданство, както заявих преди четири години, и сегашното решение за вкарване в управлението и парламента на чужденци с български паспорт. Правите ли разлика между това, което казах, държави от Европейския съюз и сегашното отваряне за всички държави по целия свят. Правите ли разлика между средата за сигурност тогава и драматичното ѝ влошаване сега", отбеляза българският президент.

"Разглеждаме подробно Бюджета в президентската институция, нямам намерение да налагам вето, но ще следим дали ще се изпълни замисълът следващата година да започне подготовката за продажба на земи през 2025 година", каза още Румен Радев.

Държавният замина на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната ще бъдат във фокуса на посещението на президента Румен Радев. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийска църква се превърна в ледена пързалка за Коледа
Белгийска църква се превърна в ледена пързалка за Коледа
Българските девойки завършиха девети на турнира в Испания за Световната купа на шпага
Българските девойки завършиха девети на турнира в Испания за Световната купа на шпага