НОВИНИ

Стефан Янев се среща с представители на Сдружението на общините

Александър Марков
от Александър Марков
11:00, 22.06.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Стефан Янев се среща днес с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"Надявам се, че ще имаме възможност да обсъдим редица проблеми, които както се казва са трептящи и трябва да ги решаваме с всеки изминал ден", заяви служебния министър Стефан Янев.

В рамките на срещата, която ще се проведе в Гранитната зала в сградата на Министерски съвет, ще бъдат обсъдени теми от сферата на местното самоуправление. Друг акцент в дискусията ще бъде организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори. Ще бъде обсъдена и третата бюджетна прогноза за 2022 г. и капиталовата субсидия.

Сдружението на общините: Премахването на Общинските съвети е против Конституцията

Премиерът допълни, че след разговорите с Националното сдружение на кметовете на кметства трябва да бъдат обсъдени и идеи за законодателни промени. Кметовете на малки населени места поискаха част от приходите от местни данъци и такси да постъпват директно при тях, тъй като сега те са зависими от трансферите от общините.

"Всички сме фокусирани върху това, че нашата дейност трябва да бъде именно в интерес на гражданите както съответните общини, така и от гледна точка на централната власт", допълни Янев.

Председателят на НСОРБ Даниел Панов подчерта, че искат да се запознаят с промените, направени в Националния план за възстановяване, с който България кандидатства пред ЕК за пари, предназначени за следкризисното възстановяване, изрази позицията на общините, че са твърдо против 20% самофинансиране по Националната програма за енергийна ефективност, която се ползва с огромна подкрепа сред жителите на общините, и поискаха увеличаване на парите за капиталови разходи в бюджетната прогноза за 2022 г.

"Действително имаме няколко теми, които днес ще обсъдим по-обстойно. Една от тях е Планът за възстановяване и развитие, който спешно трябва да бъде внесен и в крайна сметка ние сме участвали в редица срещи при изработването на този национален план и искаме да се запознаем обстойно с промените, които в момента са направени в него", заяви инж. Даниел Панов, председател на НСОРБ.

Работната среща ще протече в режим на закрито заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със страхотни дербита започва сезонът в елита на България
Със страхотни дербита започва сезонът в елита на България
Тайната на белгийците на Евро 2020 – храната и готвачът
Тайната на белгийците на Евро 2020 – храната и готвачът