НОВИНИ

С тържествено заседание започна работа 45-ото Народно събрание

bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 15.04.2021
21223
Чете се за: 10:10 мин.
Политика
Слушай новината

С тържествено заседание започна работа 45-ото Народно събрание. То се проведе в историческата сграда на площад "Народно събрание".

По Конституция заседанието откри най-възрастният народен представител. Сред новите депутати това е Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Поради липса на електронна система в старата сграда на Народното събрание се наложи Зайкова поименно да провери дали има кворум, като прочете имената на всички 240 депутати. Всеки в залата трябваше да каже дали е тук или да вдигне ръка.

След което Зайкова откри първото заседание на 45-тото НС.

"Народното събрание реши заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР, така че, моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че депутатите от 45-ото Народно събрание са с добро настроение и имат хумор", каза Зайкова и допълни: "Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница".

Мика Зайкова в тържествената си реч: Народът ни изпрати в тази зала с една поръка - промяна!

Минути по-късно депутатите се заклеха. Беше решено народните представители, които са в изолация или под карантина да участват дистанционно чрез интернет платформа. Петима депутати, сред които и Слави Трифонов, положиха клетва онлайн.

След това прозвуча химнът на Република България и химнът на Европа.

След 9.00 часа стана ясно, че правителството е подало оставка.

"Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред Вас, да дойдат тук и да си подадат оставката, или е пренебрежение", каза Зайкова.

В речта си при откриване на заседанието президентът Румен Радев каза, че още в понеделник ще проведа консултации за съставяне на правителство.

Президентът формулира най-важните задачи пред 45-ия парламент.

"Първото е създаване на правителство. Кризата с Ковид-19, фалитите , бедността, неотложната актуализация на бюджета. Преодоляването на драстичното изоставане по всички важни показатели в ЕС. Необходимостта от интензивна модернизация на страната изискват оперативни решения", заяви Радев. За да се реализират тези задачи е нужно правителство, каза още държавният глава и предупреди, че една безпринципна парламентарна коалиция само ще задълбочи кризата.

От трибуната коалицията ГЕРБ-СДС заяви, че избирателите са поставили коалицията отново на първо място и че трябва да се отговори на тежки въпроси: ще продължи ли подкрепата към бизнеса, ще има ли нови ограничения, ще бъде ли запазен курсът към Еврозоната и как ще бъдат защитени 29-те млрд. евро, предвидени за България от ЕС до 2027 г.

"Ако нашето предложение за кабинет не бъде подкрепено, отговорността за стабилността и развитието ще бъде поета от втората партия, тази на г-н Станислав Трифонов, и може би останалите формации, които се самопровъзгласиха за носители на промяната. И точно тук е време мълчанието да бъде нарушено. И зрителите на шоуто да се запознаят с краткосрочните и дългосрочните управленски намерения на втората политическа сила. Да видят управленския екип, да чуят нещо извън обичайните лозунги, подвиквания, заклинания", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат, заяви в първата си реч като народен представител от името на ПГ на "Има такъв народ" зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Според него парламентът е различен от всички останали, защото в залата има хора, протестирали цяла година.

Основната задача на "Има такъв народ" е задължителна промяна в Изборния кодекс, категоричен бе Тошко Йорданов. Той обясни, че от "Има такъв народ" ще вкарват веднага промени в ИК за премахване ограниченията върху секциите в страни извън ЕС и 1 лев партийна субсидия.

Не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Това каза в първата си реч лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Бихме подкрепили правителство, предложено от "Има такъв народ". Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на нас - партията ще реши какво да прави", каза още Нинова.

ДПС разчете разположението на силите в парламента като воля на избирателите за промяна и нов модел на управление. Заявиха, че са готови и за нови избори веднага.

"ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили в 45-то НС със следните приоритети: първо, план за излизане от пандемичната криза Ковид-19, включващ нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ, изготвяне на Програма за възстановяване и устойчивост. Трето, да започнат разговори за приемане с консенсус за Програмата за ускорено икономическо развитие на страната", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първата си реч в 45-ото НС.

Според "Демократична България", НС, което не се знае колко време ще съществува, трябва да има за приоритети: законност, управление на пандемията, реформи и промени в Конституцията.

"Които си поставят за цел на първо място да поставят главния прокурор под ясна демократична отчетност от страна на парламента. Не може повече да има център на власт в Републиката, който не подлежи на демократична отчетност. Това положение трябва да бъде прекратено. Последния път, когато говорих от тази трибуна, си подадох оставката и казах - в България се установява прокурорска република", каза председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!", първата работа на парламента трябва да е ревизия на досегашното управление. Партията още днес ще внесе проект за Комисия по ревизията.

"Заставам пред Вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук - мутрите вън! Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната", заяви от трибуната Мая Манолова.

След речите парламентът се разпусна на 20 минути почивка.

След почивката от ГЕРБ предложиха гласуването за председател на Народното събрание да се осъществи със ставане от място с поименно извикване по азбучен ред и извикване на "за", "против" и "въздържал се".

"Тук ще стане ясно, доколко са верни думите на групите, които заявиха, че ще се борят за нов морал и етика, да стане ясно и жаждата им за власт", каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Депутатите отхвърлиха предложението.

След процедурни реплики и по-остри изказвания, в крайна сметка за председател беше избрана Ива Митева - Рупчева от "Има такъв народ". За нея гласуваха 163 депутати.

Цвета Караянчева, която беше предложение на ГЕРБ - СДС, събра 75 гласа.

В първата си реч Ива Митева заяви: Прозрачността и отчетността трябва да са основите принципи на това Народно събрание. Нека положим усилия за диалог помежду си.

Депутатите избраха и заместник-председатели. Това са Цвета Караянчева от ГЕРБ - СДС, Виктория Василева от "Има такъв народ", Кристиан Вигенин от "БСП за България", Мукаддес Налбант от ДПС, ген. Атанас Атанасов - "Демократична България" и Татяна Дончева - "Изправи се! Мутри вън!"

И една любопитна подробност - тържественото заседание за откриването на новия парламент остава без обща снимка на народните представители, тъй като от трите нови партии са отказали да се снимат с депутатите от ГЕРБ.

БНТ ви направи свидетели на заседанието със специалното студио "45-ият парламент - формулата на властта".

Обобщение на първия пленарен ден вижте във видеото в репортажа на Десислава Маркова и Александър Марков.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Ненков, ГЕРБ: Готови сме да бъдем и опозиция
Александър Ненков, ГЕРБ: Готови сме да бъдем и опозиция
Как върви ремонтът на релсовия път на трамвай № 5
Как върви ремонтът на релсовия път на трамвай № 5