НОВИНИ

Радев и Йотова положиха клетва пред парламента

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 19.01.2022 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът и вицепрезидентът официално влизат във втория си мандат.

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. В събота, пред Паметника на незнайния войн е тържествената церемония по встъпване в длъжност на президентската двойка.

Обръщението на Румен Радев към 47-ото Народно събрание и негативната оценка на предишното редовно управление провокира депутатите от групата на ГЕРБ-СДС да напуснат пленарната зала

Обобщение вижте в прякото включване на Вера Александрова.

Преди клетвата зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин прочете решението на ЦИК, с което Радев и Йотова са избрани за президент и вицепрезидент на Република България.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!", казаха Радев и Йотова, след което прозвуча химнът на Р България и този на ЕС.

"Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим. От това да върнем България в руслото на закона, зависят всички добри намерения. Без укрепването на държавността, страната ни не може да използва целия си потенциал". Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение пред 47-ото Народно събрание след като положи клетва.

Румен Радев: Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим

Радев изтъкна, че в България е налице антимафиотски консенсус, обединяващ българите, които са го заявили по площадите и пред урните. Българите гласуваха за много и различни партии, но с идеята за справедливост и законност, каза още държавният глава.

По време на речта на Румен Радев депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата.

На церемонията присъстваха министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на Република България и председатели на Народното събрание.

Представител на гвардейска рота посрещна официалните лица пред централния вход на парламента.

След церемонията в Народното събрание, Радев и Йотова се отправиха към храм-паметник "Св. Александър Невски", където Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи тържествен молебен.

Негово Светейшество поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ.

Патриарх Неофит към Радев и Йотова: Отговорността върху плещите ви е изключително голяма

Патриархът подари Библия на президента и вицепрезидента.

За втори път българският патриарх Неофит лично отслужи молебен и благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година.

На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност е рекордно ниска - 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733 791 действителни гласове.

Снимки: Десислава Кулелиева

Репортери: Вера Александрова, Милена Кирова, Кристиян Гаров

Всички коментари, реакции и най-важното от деня четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ашли Барти с втори убедителен успех в Мелбърн
Ашли Барти с втори убедителен успех в Мелбърн
Защо синдикати са против отделянето на пожарната и спешния тел. 112 от МВР?
Защо синдикати са против отделянето на пожарната и спешния тел. 112 от МВР?