НОВИНИ

Национален съвет ще координира политиката в сектор "Храни"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:33, 27.05.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

С нов Закон за храните, който се гледа на второ четене се създава Национален съвет като постоянен консултативен орган, който ще координира държавната политика в сектор „Храни".

В него ще са включени представители на всички заинтересовани страни. Вносител на законопроекта е Министерския съвет, а той беше одобрен при първо гласуване в зала, в края на 2017 година.

С новите текстове се прецизират изискванията за безопасност на храните към бизнес операторите от хранителния сектор и към обектите за производство, преработка и дистрибуция.

Компетентните органи на национално ниво остават - Българската агенция по безопасност на храните и Регионалните здравни инспекции.

Предвидено е създаването на публичен национален регистър на всички обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Такъв регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води.

Със закона се въвежда изрична забрана за реклама с деца на генетично модифицирани храни.

Законът за храните за първи път регламентира онлайн търговията при хранителните продукти. Предвидено и завишаване на санкциите за производителите при установени нарушения. До 6 000 лева глоба или имуществена санкция ще плати този, който не пусне контролен орган на територията на обекта при проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 юни цената на природния газ пада с нови 1,7%
От 1 юни цената на природния газ пада с нови 1,7%
Във времена на "корона" страх: 8 българки убити от партньорите си
Във времена на "корона" страх: 8 българки убити от партньорите си