НОВИНИ

Национален щаб, 17 ч: Отрицателни са всички 46 проби за коронавирус

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
16:55, 10.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Няма нови случаи на коронавирус у нас, съобщиха от Националния кризисен щаб.

Променя се обаче режимът спрямо пътуванията на българи към определени държави. Повишава се нивото на внимание за пътувания от и към Италия. Към Франция пътуванията вече са с повишено внимание,защото е увеличен риска, има и препоръки за въздържане от пътувания в Испания.

В риск се поставят и пътуванията от и към Малдивите заради наложената карантина на някои от островите. От щаба съветват хората да ограничат при възможност всякакви пътувания не само към изброените страни.

Вижте всички указания и препоръки за пътувания на МВнР ТУК

Осемте проби от тази сутрин са отрицателни. Те бяха от Габровско и Плевенско.

Отрицателни са всички 46 проби от лабораторията на ВМА. 17 от тях са от Габрово.Предстои да се изработят още 56 проби, които се очаква да станат готови по-късно, уточни председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Надяваме се още следващата седмица да нарастне значително броят на пробите, които се правят с бързи тестове, защото са много по-евтини и по-бързи, не чак толкова точни, но достатъчни за скрининг. Държавата не трябва да се блокира, само че социалният живот трябва коренно да се промени - той не може да бъде запазен в същия вид и ако има някакво послание, което можем да отправим, то е съвсем ясно - намалете максимално контактите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите за Купа „Дейвис“ се прибраха в България
Националите за Купа „Дейвис“ се прибраха в България
Поръчват половин милион защитни маски за Област Пловдив
Поръчват половин милион защитни маски за Област Пловдив