НОВИНИ

Националният щаб: Работи се по режим за възстановяване на ваксинациите след Великден

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 14.04.2020
11664
Чете се за: 01:34 мин.
Още

19 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последните 24 часа. Това съобщи на редовния си брифинг в 8.00 ч Националният оперативен щаб.

В момента активно върви подготовката за изработване на режим за възстановяване след празниците на ваксинация на децата, женските консултации и плановите операции в болниците, обясни началникът на щаба проф. д-р Венцислав Мутафичийски.

Общият брой на заразените е 695, като 581 от тях са активни. 37 са заразените медици, като има нов случай на 43-годишна акушерка от Центъра за спешна медицинска помощ.

10 нови пациенти са излекувани. Починалите са 35, като новите смъртни случаи са 4 - мъж на 43 години от Пещера, мъж на 86 години в "Пирогов" и мъж и жена от Смолян. Всички те са били с тежки съпътстващи заболявания.

Началникът на щаба ген. Мутафчийски изказа своята благодарност за дарените 6500 PCR теста от Американското посолство.

Продължава масовото тестване сред гражданите на Банско и служителите на армията. Отрицателни са тестовете на всички от военноморския кораб на армията, но те остават под задължителна карантина.

28 са положителните случаи в Банско, което е 8,4% от изследваните, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, това означава, че не може да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол с най-малко жертви.

Броят на случаите поставени под карантина, се променя непрекъснато, заяви в отговор на въпрос проф. д-р Мутафчийски. Това са предимно завърнали се от чужбина или контактни лица. 7-8 деца са под карантина. Дете на 1 година е клинично здраво, но остава в болница, тъй като все още няма резултати, че е изчистено.

В много от случаите - 28 дни не стигат, допълни началникът на щаба. Това е едно средно число, има описани случаи, когато вирусът не може да бъде изчистен до 37 дни.

На въпрос на БНТ дали лекарството хлорихин може да се използва за домашно лечение, проф. д-р Мутафчийски заяви, че това трябва да бъде разрешено от Агенцията по лекарства. Трябва да се има в предвид обаче, че то оказва сериозни странични ефекти, особено в комбинация с други медикаменти.

Според прогнозите на математиците, вече сме приблизително в пика. Но това е процес, за който все още нямаме отговор колко може да продължи, обясни началникът на щаба.

Ние съобщаваме за 10-15 бройки на ден, защото в България се взеха най-адекватните мерки в най-правилното време и в най-адекватния размер. Да, може би имаше разбиране, че сме малка държава смного ограничен ресурс и трябва да се вземат мерки веднага, но това, че обявяваме по 10-15 бройки на ден, означава, че се справяме добре, категоричен е проф. д-р Мутафчийски.

Смъртността у нас е 4,9%, уточни в отговор на журналистически въпрос началникът на щаба.

На всички, които много разбират от епидемиология, бих казал, че повече от три случая на ново, неизвестно заболяване, са епидемия, обясни доц. Кунчев. Когато са засеганти повече от три страни, е пандемия, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на БЛС: Пациентите няма да останат без лекарства
Председателят на БЛС: Пациентите няма да останат без лекарства
Николай Василев: България няма нужда от кредити, можем да се оправим сами
Николай Василев: България няма нужда от кредити, можем да се оправим сами