НОВИНИ

Над 100 000 са жертвите на COVID-19 в Съединените щати

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:07, 28.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
САЩ

Броят на заразените надхвърли 5 млн и 600 хиляди. Починали са 355 хиляди души, а над 100 хиляди са само в Съединените щати. Това е два пъти повече, от загиналите по време на войната във Виетнам.

Първият случай в Съединените щати беше регистриран на 21 януари. От тогава ситуацията в страната се влоши с шеметна скорост. Въпреки това, продължава облекчаването на мерките в голяма част от страната. А на този фон - 20 щата отчетоха скок в броя на заразените през изминалата седмица.

Изчислява се, че жертвите на COVID-19 в Съединените щати са почти толкова, колкото страната е дала в няколко войни в изминалите 4 десетилетия.

В същото време на глава от населението се нарежда едва на 9-то място в света.

Президентът Доналд Тръмп многократно промени позицията си по въпросите за вируса. И докато в началото на пандемията го сравняваше с обикновена настинка, в последствие го нарече опасен невидим враг. Твърдеше категорично, че жертвите в страната му ще бъдат не повече от 50-60 хиляди, но прогнозите му не се оправдаха.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Скърбим за всеки живот, загубен заради вируса. Споделяме болката на всички вас, които сте загубили свой близък.

Далеч по-остра позиция по темата за коронавируса, а и не само, Тръмп изразява в Туитър. След като от социалната мрежа отбелязаха няколко от публикациите му като недостоверни, яростта на милиардера-президент не закъсня. Според Тръмп, това е опит за погазане на свободата на словото.

А от Белия дом обявиха, че се обмисля въвеждане на строга регулация на социалните мрежи. Мярка, която всъщност президентът не може да въведе еднолично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въведоха системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус във Великобритания
Въведоха системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус във Великобритания
Пореден ден с валежи и хладно за сезона време
Пореден ден с валежи и хладно за сезона време