НОВИНИ

Над 1,3 млн. лв. дарения за предизборната кампания са декларирали партиите

една партия отчела изборите сметната палата започва одит
bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 29.09.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

247 са даренията за предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. От тях паричните дарения са 239, с общ размер над 1,3 млн. лв. Това показват данните в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) до този момент, съобщиха от Сметната палата.

Сметната палата напомня на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети, че подаването на информацията за вписване в реистъра е задължително, за да се осигури прозрачност на финансирането на предизборната кампания.

По време на предизборната кампания, която приключва на 30 септември, участниците имат задължението съгласно Изборния кодекс да изпращат на Сметната палата в 7-дневен срок всяка новопостъпила информация за техните дарители, размера на паричните и непаричните дарения и др. Това означава, че ако дарението е получено на 30 септември, последният срок да бъде обявено пред Сметната палата е 7 октомври.

В 30-дневен срок след изборния ден участниците в изборите трябва да представят пред Сметната палата и отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания.

За неподаването на задължителната информация за включване в Единния регистър по Изборния кодекс, а също и за непредставяне на отчети, глобите достигат до 10 000 лв.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намерена е черната кутия на разбилия се военен самолет Су-25
Намерена е черната кутия на разбилия се военен самолет Су-25
Полицията търси собственика на изгубена в метрото сума пари
Полицията търси собственика на изгубена в метрото сума пари