НОВИНИ

Над 170 заглавия на предстоящия София Филм Фест

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:30, 27.02.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Култура

София Филм Фест представи програмата за предстоящото 24-то издание. 10 дни преди официалния старт започва предварителната селекция в Дома на киното.

Нови награди и още изненади ще има в най-големия български кинофестивал, включен в топ 50 на "Варайъти" за киноиндустрията. Началото е на 12 март.

Голямото кино идва, с 24-ия София Филм Фест. Над 170 заглавия, 300 гости, големи награди - София отново ще бъде филмова столица през март. Българското кино, което върви смело нагоре, има специална подкрепа от фестивала.

Стефан Китанов, дипректор на София Филм Фест: Отбелязваме тези успехи с фокус върху българското кино. Имаме 21 български игрални филма, които са произведени след миналогодишния фестивал, което ще е много сериозна цифра. Осем от тях са премиерни. Включително филма, с които откриваме - "Петя на моята Петя" на 12 март в зала 1 на НДК.

Филмите, за които всички говорят, награждавани на фестивали, хвалени от критика и зрители - ще имаме шанса да ги видим на роден екран.

Най-обсъжданият и награждаван - "Паразит", който разчупи рамката идва и при нас, с 4 Оскар-а, Златна палма и Златен глобус. И още отличници на голямото кино са включени в програмата - "Мъртвите не умират" на Джим Джармуш, "Предателят" на Марко Белокио, "Синоними" на Надав Лапид, със Златна мечка от Берлинале.

Сериозно балканско нашествие очакваме с традиционния конкурс, документалните истории също идват с Оскари и звезден блясък. И още преди официалното начало пътешествието започва с уникалните екранни истории на Аки Каурисмаки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина след тежка катастрофа между такси и ТИР на път Е-79
Мъж загина след тежка катастрофа между такси и ТИР на път Е-79
Евакуираните с правителствения самолет деца от Каварна нямат симптоми на КОВИД-19
Евакуираните с правителствения самолет деца от Каварна нямат симптоми на КОВИД-19