НОВИНИ

Над 183 000 заразени с COVID-19 за ден във Великобритания

изисквания влизане великобритания
bnt avatar logo
от БНТ
14:53, 30.12.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Британският премиер Борис Джонсън е под силен натиск да увеличи капацитета за тестване след като вчера бяха регистрирани рекордните 183 037 заразени с COVID-19 за ден. В цялата страна има остър недостиг на комплекти за тестване. В същото време здравните власти усилено се подготвят за потенциална вълна от хоспитализация в резултат на настъплението на варианта Омикрон.

В деня на поредния печален рекорд със заразявания хората нямаха възможност да си поръчат онлайн антигенни или PCR тестове, нито пък да ги намерят по аптеките.

Първи смъртен случай от Омикрон във Великобритания

Голямото търсене на тестове бе породено най-вече от промяната в правилата за самоизолация, тъй като тя може да бъде намалена от 10 на 7 дни при два поредни отрицателни теста на шестия и седмия ден, но също и след призива на властите хората, които ще празнуват навън Нова година, да си направят тестове преди това.

Претоварването на пощите в празничния период също е фактор.

Учени като имунологът професор Питър Оупъншоу са загрижени, че новогодишната нощ може да се окаже "перфектна възможност" за разпространение на заразата особено при положение, че хората нямат да имат възможност да си направят тест.

Великобритания с призив към гражданите за трета доза от ковид ваксината

От Агенцията за здравна сигурност заявиха, че се прави всичко възможно доставката до аптеките и по домовете да бъде напълно възобновена в най-скоро време.

Правителството се подготвя усилено и за справяне с увеличаващия се брой на хоспитализираните.

Вече са готови 8 временни болници, всяка от които може да поеме спешно по около 100 пациенти. Набелязани са планове за осигуряване на допълнителни 4000 легла, ако се наложи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Имаме 3 сериозни казуса, които трябва да решим днес
Кирил Петков: Имаме 3 сериозни казуса, които трябва да решим днес
Верижна катастрофа с 5 автомобила затвори главен път Е-79
Верижна катастрофа с 5 автомобила затвори главен път Е-79