НОВИНИ

Над 200 арестувани и 10 установени лаборатории за наркотици в рамките на акция "Бяло"

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 08.12.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици са арестуваните в цялата страна за притежание и разпространение на наркотици в хода на акция "Бяло" през последните два дни. Разследващите са разкрили и други престъпления като кражби и незаконно притежание на оръжия.

Над 250 са задържаните лица до момента в хода на акция "Бяло". Установени са 10 лаборатории и оранжерии за производство на наркотици. В Бургас вече има и повдигнати обвинения.

"21 лица са привлечени към наказателно отговорност, разбирайте повдигнати и предявени обвинения, за държане с цел разпространение, както и за разпространение на наркотични вещества и техните аналози. Това подчертавам, изрично е в рамките на последните 24 часа", каза Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас.

252-ма са задържани в рамките на акцията срещу наркоразпространението

В Бургаско в хода на акцията разследващите са разкрили и други престъпления, като кражби и незаконно притежание на оръжия. А наркодилърите стават все по-изобретателни.

"Намерихме наркотично вещество, укрито в тайник в стена. Намерихме наркотично вещество в калъфи за очила. Прави впечатление, че лицата, които се занимават с този вид престъпна дейност, държат в себе по-малки количества, с оглед, ако бъдат заловени, финансовата щета за тях да бъде по-малка. Видовете наркотици, които са установени, са марихуана, хапчета екстази - 203 на брой и така наречената дизайнерска дрога - чай с импрегнирано наркотично вещество", обясни ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Ученици сигнализират: Все по-лесно се купуват наркотици около училищата в Благоевград

Полицията е влязла в контакт с учители и ученици, за да се локализират местата в близост до учебните заведения, където се продават наркотици, но трудно може да се определи профилът на дилърите сред непълнолетните.

"Ако преди години децата, които ги залавяхме за употреба и разпространение на наркотици, бяха предимно от елитни гимназии, сега за съжаление са обхванати всички училища и възрастовата група пада. Имаме случаи на 13, 14-годишни деца. Самите те казват, че в района на училището се купуват наркотиците", обясни Десислава Василева, Местна комисия за борба с противообществените прояви - Бургас.

В хода на акция "Бяло" се проверяват и шофьори, употребили наркотици, като в Бургаско вече има задържани 7 души.

По темата работиха: Давид Сукнаров, Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват 50-годишен военнослужещ, изчезнал на Витоша
Издирват 50-годишен военнослужещ, изчезнал на Витоша
Луис де ла Фуенте е новият селекционер на националния отбор на Испания
Луис де ла Фуенте е новият селекционер на националния отбор на Испания