НОВИНИ

Над 250 000 са заразените с коронавирус по света

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:54, 20.03.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Общество

Жертвите на коронавируса по света надвишиха 10 000, като половината са в Европа.

Заразените са над 250 000, а възстановилите се са над 86 000.

Шефът на Световната здравна организация се обърна с послание към младите хора по света: "Не сте недосегаеми, вирусът може да ви вкара в болница и дори да ви убие".

Италия отбеляза нов ужасяващ рекорд - 627 починали за последното денонощие от коронавируса. Но италианците продължават да показват несломим дух. Днес радиостанциите пуснаха химна, а хиляди пяха заедно, за да си вдъхнат кураж във времената на скръб и самота.

В Испания броят на жертвите надхвърли 1000, заразените са над 20 000. Тя е втората най-тежко засегната от пандемията страна след Италия.

Салвадор Ийа - министър на здравеопазването на Испания: Най-лошото тепърва предстои и едва когато достигнем пика, ще можем да обърнем тенденцията.

Над 1000 военни бяха разположени по улиците на страната, която е под пълна карантина. Полицията е на всяка крачка за проверки и разяснения за гражданите.

Във Великобритания от днес са в сила по-строги мерки. Училища, детски градини, ресторанти, кафенета и пъбове затварят за неопределено време. В учебните заведения ще приемат само децата на работещи на първа линия в битката с болестта. С писма властите в Англия и Уелс приканиха 65 000 пенсионирани лекари и сестри да се върнат на работа, за да помогнат в тежката ситуация.

170 радиостанции в Европа, включително и в България, излъчиха едновременно тази сутрин песента "You'll Never Walk Alone" или "Никога няма да си сам" на групата "Джери енд дъ Пейсмейкърс". За да покажат единство в борбата срещу пандемията.


В Чехия от днес заради наредбата всички да носят маски, водещите и репортерите на обществената телевизия се появяват пред зрителите в необичаен вид.

Ница затвори прочутата си крайбрежна алея за разходки като превантивна мярка.

Втори пореден ден в Китай няма случай на вътрешно заразяване с КОВИД-19. За сметка на това внесените отвън случаи са достигнали рекордната цифра от 228. Властите се опасяват от нова вълна на болестта, чието разпространение успяха да овладеят с гигантски усилия.

В момента в процес на разработка на различен етап са поне 20 ваксини, съобщава Би Би Си. Но дори да бъде готова, ваксината ще е на разположение на хората по света най- рано в средата на следващата година, обясняват експерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Кунчев: Мерките се въвеждат, защото им е дошло времето
Ангел Кунчев: Мерките се въвеждат, защото им е дошло времето
Дезинфекцират Карнобат от въздуха срещу COVID-19
Дезинфекцират Карнобат от въздуха срещу COVID-19