НОВИНИ

Над 4700 регистрирани безработни само за ден

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 02.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Увеличава се безработицата заради мерките срещу коронавируса. Има ръст и на болничните, отчете днес социалният министър Деница Сачева.

Близо 3 000 души на ден остават без работа след въвеждането на извънредното положение, съобщи тази сутирн на брифинг в МС социалният министър. Отчита се и ръст на болничните от близо 700 на ден.

Близо 60 фирми вече са подали заявления за подпомагане по мярката 60 на 40 за запазване на работните места.

На първи април над 4 700 лица са се регистрирали като безработни, от тях над две-трети са заявили в бюрата по труда, че са били освободени заради кризата с коронавируса. На този фон едва 683 са си намерили работа.

Според изнесените от социалния министър данни средно на ден близо 2 500 души остават без работа.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Получаваме много запитвания, особено по отношение на хора, които до този момент са работили, но не са имали договор или са работили без осигуровки. Това, което можем да кажем за тях е, че те биха могли да се регистрират като безработни и след това ще могат да кандидатстват за социални помощи.

Наблюдава се и сериозен ръст и на болничните. Ако миналата седмица те са били средно по 300, то от началото на тази седмица варират между 680 до 700 на ден.

Министър Сачева обаче успокои, че социалните системи ще издържат на натиска.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Системите са на място.Те съществуват. Имаме достатъчно средства в момента, но изисканата актуализация е с оглед на това да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий.

Социалният министър каза още, че вече са подадени 60 заявления от български фирми за подпомагане по програмата 60 на 40 за запазване на работните места. Очаква се до края на седмицата мярката да получи одобрение от Брюксел, за да започне и изплащането на средствата

В същото време се затягат мерките за безопасни условия на труд, като от днес всички работодатели се задължават да приложат конкретни мерки.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Въвеждане на пропускателни режими. Създаване на организация на такава организация на работа - там, където е възможно да се спазва дистанция, там където не е възможно- да се осигурят прегради и други възможности.

Задължително почистване и дезинфекия, в рамките поне два пъти в рамките на работния ден. При режим на смени - дезинфекция при всяка смяна.

Във връзка с изплащането на пенсиите, Деница Сачева призова гражданите да използват пощенските клонове от 7 до 23 април след 12 часа, за да може до обяд възрастните да си получат пенсиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-рано на 14 май учениците се връщат в класните стаи
Най-рано на 14 май учениците се връщат в класните стаи
Нови 37 случая на коронавирус у нас за денонощие (ОБОБЩЕНИЕ)
Нови 37 случая на коронавирус у нас за денонощие (ОБОБЩЕНИЕ)