НОВИНИ

Над 5 милиона заразени с COVID-19 по света, новото огнище е Латинска Америка

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:51, 21.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Двойно повече заразени с COVID-19 са регистрирани за последния месец, съобщиха от Световната здравна организация. Една трета от новите случаи, установени от началото на седмицата, са в Латинска Америка, която е новото огнище на заразата.

Само за месец случаите на COVID-19 се удвоиха. Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че пандемията далеч не е свършила.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО: Имаме да извървим дълъг път. За 24 часа бяха регистрирани 106 000 нови случая. Това е най-големият ръст в рамките на денонощие. Една трета от тези случаи са в само в четири страни.

В Латинска Америка най-засегнати са Бразилия и Перу, следвани от Мексико и Чили. Бразилия изпревари Западна Европа по брой случаи и вече е трета след Съединените щати и Русия.

Ситуацията на Стария континент се успокоява, но остават някои ограничения. От днес всички испанци над 6-годишна възраст задължително трябва да носят маски по улиците и на закрити обществени места. Мярката като цяло се одобрява, но расте недоволството срещу правителството, което е обвинявано, че ограничава свободите на гражданите.

За да се намали страха от вируса и хората спокойно да се върнат на работа, в Естония тестват дигитален имунизационен паспорт. Идеята е чрез QR код да може да се споделя имунизационния статус с трета страна, например работодателя.

И докато други също разработват мобилни приложения за проследяване на COVID-19, предизвикателството пред социалните мрежи е дезинформацията.

Марк Зукърбърг, основател на Фейсбук: Ще бъде премахвано всяко фалшиво съдържание за вируса.

Зукърбърг е категоричен, че ще бъдат сваляни неверни твърдения, независимо кой ги казва. И даде пример с отстранена публикация, в която бразилският президент твърди, учените са открили лек срещу вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски бомбардировачи над Черно море. Наши изтребители ги ескортират
Руски бомбардировачи над Черно море. Наши изтребители ги ескортират
Прокуратурата в Разлог ще проверява има ли замърсяване на река Места
Прокуратурата в Разлог ще проверява има ли замърсяване на река Места