НОВИНИ

Над 900 жертви на COVID-19 в Италия за денонощие, в САЩ заразените надминаха 97 000

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
08:19, 28.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
САЩ

Италия и Съединените щати отбелязаха тревожни рекорди във връзка с разпространението на коронавируса. 919 са смъртните случаи на Апенините, отчетени за последното денонощие. Отвъд океана - бяха регистрирани 18 хиляди нови случаи на заразени с коронавирус.

Статистиката за Италия сочи, че от началото на пандемията до момента заради зараза с COVID-19 там са починали 9134 души. Най-тежко засегнатият район в страната остава Ломбардия. Властите в страната планират да удължат извънредните мерки и след 3 април. Движението между областните центрове е позволено само за стоки и по неотложни причини. Призивите към хората да остават по домовете си опразват улиците. Празен остана и площад "Свети Петър" при снощната молитва на папа Франциск.

Папа Франциск: Господ ни призовава, в разгара на нашата буря. Той ни подканва да се пробудим и да вложим в действията си солидарност и вяра.


Светът трябва да реагира максимално бързо на новите предизвикателства, обявиха от Световната здравна организация. Оттам подчертаха, че "хроничната липса на средства за защита" е една от най-големите заплахи и пречки пред усилията за спасяване на животи.

В Съединените щати през последните 24 часа са регистрирани 18 хиляди нови случая на зараза. С това общият брой на заразените там става над 97 хиляди. Президентът Тръмп подписа указ за ппривеждане в готовност на запасняците в борбата срещу коронавируса.


Доналд Тръмп - президент на САЩ: Подписах указ, който задължава министерството на отбраната и на вътрешната сигурност с пълномощия да се задейства активният резерв на въоръжените сили. Това ще ни позволи да извършим мобилизация на медицинските работници в нашата борба срещу вируса чрез задействането на хиляди опитни военнослужещи, включително онези, които са минали в оставка.

Тръмп заяви, че в страната ще започнат производството на такова количество апарати за изкуствена вентилация на дробовете, че ще могат да покрият както собствените нужди, така и да помогнат на други държави като Италия, Великобритания, Испания и Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази нощ местим часовника с един час напред
Тази нощ местим часовника с един час напред
Часът на Земята ще бъде отбелязан онлайн
Часът на Земята ще бъде отбелязан онлайн