НОВИНИ

Най-малко 1724 лв. става заплатата за директор на училище

bnt avatar logo
от БНТ
13:41, 19.05.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Още
отпусна близо млн образование наука
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Минималната основна месечна заплата на директор в средното образование става 1724 лв. със задна дата от 1 април т.г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Увеличението на възнагражденията в образователната система с 12,3% от началото на миналия месец вече е в сила и за ръководителите на образователните институции. Това стана след актуализиране на правилата за определяне на заплатите на директорите на общинските и държавните училища, на центровете за специална образователна подкрепа, на регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, на центровете за подкрепа на личностното развитие, на астрономическите обсерватории и планетариуми, на Държавния логопедичен център и на Националния дворец на децата.

Повишени са и добавките за организация и контрол на заниманията по интереси. Ако в училището има до 10 групи, сумата става 25 лв., при 11 до 20 групи - 38 лв., а при над 20 групи - 50 лв. месечно за периода 1 април - 31 декември 2022 г.

Увеличава се също максималният годишен размер на допълнителното трудово възнаграждение, което може да получи един директор за официални празници или за началото на учебната година - от 2800 на 3100 лв. общо за календарна година. В края на годината се допуска еднократен бонус, който от 2000 лв. се вдига на 2200 лв.

Конкретните суми, които ще получи всеки директор, са обвързани със средните размери на съответните допълнителни възнаграждения на персонала в институцията, увеличен с коефициент 1,5.

От 10 на 15 годишно се повишава броят на работните дни в учебно време, в които директорите могат да бъдат в служебен отпуск или командировка за изпълнение на трудовите им задължения извън населеното място на постоянната им работа.

В този брой не са включени дните за квалификация и за изпълнение на служебни задачи, възложени от регионалните управления на образованието, от министъра или Министерството на образованието и науката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симона Велева, СЕМ: Започваме цялостен мониторинг на отразяването на войната
Симона Велева, СЕМ: Започваме цялостен мониторинг на отразяването на войната
Вицепрезидентът: Сигурна и стабилна България е гаранция за повече чуждестранни инвестиции
Вицепрезидентът: Сигурна и стабилна България е гаранция за повече чуждестранни инвестиции